Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de d'abril del 2016 | 19:24
La fotografia · Societat civil

Units per la democràcia i la llibertat d'expressió

L'ANC, Òmnium, l'AMI, l'ACM i representants dels ajuntaments denuncien la manca de llibertats democràtiques a l'Estat espanyol en un acte unitari celebrat a la capella de Santa Àgueda dins del Museu d'Història de Barcelona.

Les entitats sobiranistes i el mon local s'han pronunciat en defensa de la llibertat d'expressió i contra l'opinió i l'acció política, legitimada per les urnes en un acte unitari de rebuig a la judicialització de la qual està fent ús l'Estat espanyol per limitar els anhels democràtics dels ciutadans de Catalunya.

L'acte, celebrat a la capella de Santa Àgueda dins el Museu d'Història de Barcelona, ha reunit a una destacada representació del món local i els màxims representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural (ÒC), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Anna Erra, alcaldessa de Vic, Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona de Ripollès i Dani Cornellà, alcalde de Celrà han llegit un manifest de denúncia contra l'Estat espanyol i determinats àmbits judicials, clarament polititzats, per haver iniciat una persecució, totalment desproporcionada i indigna, contra ajuntaments catalans  i els seus regidors, a més d'obrir una causa general per investigar l'AMI, l'ACM i l'ANC.

Jordi Cuixart, president d'ÒC, ha resumit el missatge de la següent manera: "perseguir per la via judicial manifestacions democràtiques com les que avui ens han dut aquí representen l'enèsim senyal de la pobre qualitat democràtica de l'Estat espanyol. No tenim por, mai n'hem tingut!".

Per la seva banda, Jordi Sànchez, president de l'ANC, ha començat la seva intervenció explicant que "avui no som aquí per parlar d'independència sinó de democràcia" per dirigir-se tot seguit als Ajuntaments "d'aquest país que han estat sempre lleials amb el Parlament i l el mandat popular sorgit de les urnes el 27S" els qui "sempre tindran el suport de l'ANC, estem amb vosaltres i guanyarem" ha reblat.

El president de l'AMI i alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha lamentat l'assetjament judicial que ha iniciat l'Estat espanyol i ha demanat que es mantingui la unitat d'acció del món local, "el Tribunal d'ordre públic franquista d'ahir s'ha reencarnat en l'Audiència Nacional d'avui. Us demano que, com ajuntaments, continuem sent un sol cos treballant per la independència". Per últim, el president de l'ACM, Miquel Buch, ha manifestat que "som aquí per dir prou a la persecució d'idees, prou a la judicialització del procés, prou a un estat que només és democràtic quan li convé i diem prou a la persecució de càrrecs públics i institucions catalanes. Avui domen suport a la llibertat d'expressió i animem als alcaldes i alcaldesses seguir fent la seva feina. Res i ningú aturarà les aspiracions de llibertat d'aquest país".


MANIFEST:


LLIBERTAT. LES IDEES POLÍTIQUES SÓN LLIURES EN DEMOCRÀCIA. AL MÓN LOCAL TAMBÉ

Una vegada més, constatem que l'Estat espanyol, lluny de progressar, segueix tenint uns índexs lamentables en valors democràtics, amb conseqüències directes sobre els ciutadans i sobre les institucions que els representen. Cada dia s'aixequen murs contra la llibertat d'expressió i contra l'opinió i l'acció política, legitimada per les urnes.

El passat 9 de novembre, el Parlament de Catalunya va aprovar la Resolució 1/XI sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015. Per donar suport a aquesta Resolució, el món local de Catalunya (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) ha anat aprovant una moció que, a hores d'ara, ja ha estat secundada per 280 institucions de representació local a través dels seus plens. Una manifestació política, una expressió legítima i legal. El món local és sobirà i ha de poder expressar-se amb llibertat.

Arran d'aquests acords, l'Estat espanyol i determinats àmbits judicials, clarament polititzats, han iniciat una persecució, totalment desproporcionada i indigna, contra ajuntaments catalans i els seus regidors. A més, l'Audiència Nacional ha obert una causa general, per investigar l'Associació de Municipis per la Independència, l'Associació Catalana de Municipis i l'Assemblea Nacional Catalana.

Per aquests motius, les quatre entitats aquí presents, Associació de Municipis per la Independència, Associació Catalana de Municipis, representant la pràctica totalitat del món local, i l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural representant les entitats cíviques sobiranistes volem MANIFESTAR que:

1r. Denunciem, públicament, la manca de separació dels poders executiu, legislatiu i judicial, així com l'obsessió, l'abús i la desproporcionalitat amb què actua el govern espanyol, sota l'escut dels tribunals, portant a judici unes idees i volent-les reprimir de forma desmesurada i il·legal, fet que impedeix un mínim funcionament democràtic respectant la llibertat dels ciutadans, independentment de les seves idees i pensament polític. L'acció política ha de ser contrarestada per la via política, no per cap altra.

2n. Exigim que cessi immediatament la persecució que estan rebent els càrrecs públics, entitats i les institucions catalanes pel sol fet de donar suport a una Resolució del Parlament de Catalunya o promoure pacíficament el dret d'autodeterminació del poble de Catalunya, reconegut pels Tractats Internacionals.

3r. Defensem el dret a la lliure associació pacífica, com és el cas de les nostres entitats (AMI, ACM, ANC i ÒC), totes legalment constituïdes i amb unes finalitats clares i transparents determinades en els nostres Estatuts.

4t. Expressem i reiterem el nostre suport als càrrecs electes que estiguin perseguits pel sistema judicial en relació a la sobirania del nostre país o amb els símbols que el representen.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat