Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de novembre del 2011 | 16:16
Notícia · Comunicació

Escac a la CCMA: la tisorada del Govern posa en perill l'actual model de mitjans públics

L'espai comunicatiu audiovisual català, malferit després de l'anunci de Francesc Homs de noves retallades a la CCMA: el pressupost serà un 13'3% inferior i es passarà dels sis canals actuals a quatre. Mònica Terribas es desmarca frontalment de la decisió i Francesc Homs admet que la reducció té "riscos de tota mena".

Els 'inputs' que arribaven des del Govern sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja feien témer una retallada que posés en perill l'actual model dels mitjans públics catalans, i així ha estat. El Govern d'Artur Mas ha esperat a que passés el 20-N per anunciar un nou paquet de retallades i la pujada d'impostos en serveis bàsics com el transport públic o les taxes universitàries, primer, i l'escapçament de la Corporació, tres dies després.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat la disminució del pressupost de la CCMA fins als 260 milions d'euros, un 13,3% menys que l'any passat, i la reducció dels canals de Televisió de Catalunya, passant de sis a quatre. La CCMA no era aliena a la situació de crisi generalitzada, i ja havia patit diverses retallades. De fet, el 2010 el seu pressupost era de 350 milions d'euros, una xifra que es va reduir considerablement el 2011 gràcies, entre d'altres coses, a que els treballadors de l'ens van acceptar una rebaixa del 5% del seu sou. A canvi, però, la seva situació s'havia de mantenir intacte durant dos anys, un fet que potser no es complirà a tenor de les paraules d'Homs, que  ha avançat que demanarà un "punt d'esforç als treballadors". El portaveu, però, ha afirmat que es mantindran els llocs de treball.

Homs ha justificat la proposta de reduir a quatre els canals de TVC afirmant que "no es pot assumir el manteniment dels sis actuals". Pel portaveu, "multiplicar els canals no atorga més audiència", una afirmació discutible tenint en compte l'imparable procés de segmentació i multiplicació de canals iniciats amb la irrupció de la TDT. Amb aquesta reducció de canals, segons el Govern es podrien estalviar 6 milions d'euros només en difusió, una xifra que Mònica Terribas ha rebaixat a la meitat.

El portaveu ha afirmat, tot i les retallades que ha anunciat, que el Govern aposta per mantenir una CCMA "referent en qualitat i audiència" sota els tres grans compromisos que han de guiar l'ens, "la catalanitat, el servei públic i esdevenir motor de la indústria audiovisual". Sigui o no aquesta la voluntat del Govern, és més que evident que amb les mesures anunciades impossibilita que els mitjans públics catalans mantinguin el nivell de qualitat actual. A més, la dràstica reducció pressupostària farà que el descens en publicitat, que la Corporació ja pateix en el marc de la crisi, es redueixi també, al perdre's grans generadors d'audiència com les retransmissions de la Lliga de futbol. Aquestes mesures, doncs, faran entrar TVC en un cercle viciós en què en pot sortir molt malparada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat