Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 23 de de novembre del 2015 | 12:29
Notícia · Comunicació

Les Illes podran tornar a sintonitzar el mes vinent el 3/24, el canal 33 i el Super 3

Les Illes  Balears recuperaran en uns dies les emissions dels dos canals de la televisió autonòmica catalana, el 3/24 i el canal 33 - Super3, que van desaparèixer a l'arxipèlag al març, quan es va reordenar l'espai radioelèctric.

Llavors encara governava  a les Illes el PP amb majoria absoluta que no va fer res per evitar-ho al·legant que no hi havia solució. Ara, en canvi,  amb un govern compost pel PSIB i Més per Mallorca, amb suport de Podem s'ha fet quest anunci. La decisió evidencia que hi ha solucions tècniques quan hi ha voluntat política.

Des del març, la televisió en català a les Balears es limita a l'autonòmica IB3 (que encara no emet tota la programació en la llengua pròpia), a la cadena local privada Canal 4 i a TV3.cat, la versió internacional de TV3, que no emet ni pel·lícules ni retransmissions esportives sobre les quals no té drets fora de Catalunya. Tot i que el govern balear també vol recuperar les emissions originals de TV3 això queda per futurs acords. Ara la prioritat és el retorn del 3/24 i del canal 33 - Super3.

Les emissions dels dos canals catalans es recuperaran "en un parell de setmanes", segons ha avançat el vicepresident Biel Barceló (Més). S'ha de dir que a Mallorca un parell no sempre són dos. El govern confia a fer-ho possible la primera quinzena de desembre. De moment, ja té la solució tècnica per respondre a una petició ciutadana, evidenciada en mobilitzacions quan es van fondre a negre els dos canals, i a un compromís signat en els acords de govern.

La solució, però, no s'escapa de la polèmica perquè passa per fer lloc als dos canals catalans en l'únic múltiplex autonòmic de què disposen ara les Balears i que està ocupat per quatre canals: TV3.cat, Canal 4, IB3 i IB3 HD. Per fer-ho possible, s'ha encomanat un multiplexor estadístic, que adequarà l'ample de banda que utilitza cada canal a les necessitats de cada moment. Així, per exemple, si un d'aquests està emetent canvis dinàmics d'imatge necessitarà més ample de banda en detriment d'un altre que emeti imatges estàtiques.

La solució té avantatges i inconvenients. El principal punt a favor és que permet recuperar els senyals perduts ràpidament i amb un cost reduït per al govern. L'aparell, que es fa gairebé a mida i que encara no ha arribat, incrementa en 50.000 euros anuals el cost per les emissions que paga ara el govern, que puja a 750.000 euros a l'any. Serà qüestió d'instal·lar-lo, provar-lo i recuperar els canals. Però el principal avantatge és que serà gratuït per als teleespectadors, que no hauran de tocar l'antena i només hauran de resintonitzar el seu televisor per recuperar els senyals, que s'oferiran pel canal 26 de l'espai radioelèctric.

L'inconvenient és que per rebre els dos nous canals amb aquest sistema s'han d'estrènyer la resta. Això farà que es redueixi la qualitat d'emissions objectiva i en alguns casos també la subjectiva -la que percep l'espectador- dels altres, excepte de Canal 4, que no es pot tocar perquè té assignat el 25% de l'ample de banda per adjudicació. La reducció de la qualitat d'emissió afectarà sobretot IB3 HD, que és la que més en té.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat