Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de desembre del 2008 | 16:20
Notícia · Cultura

Tornen a Catalunya els primers papers de Salamanca privats

Barcelona ·

Amb retard, amb molt de retard, han començat a arribar a Catalunya, per fi, els papers de Salamanca de particulars, complint la llei de devolució aprovada l'any 2005. Com un regal nadalenc anticipat, han tornat un centenar de llibres, el mateix dia que l'Audiència Nacional ha desestimat el recurs de l'Ajuntament de Salamanca contra la devolució dels arxius a Catalunya. En teoria, a partir d'ara hauran d'anar arribant regularment els documents, ja que encara n'hi ha dos milions a l'Arxiu, però no es poden descartar noves rocambolesques accions de l'Ajuntament salamantí o inesperats retards i incompliments de terminis d'aquells que tan agraden al govern Zapatero.Els documents, que aniran a l'Arxiu Nacional de Catalunya, seran presentats pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que estarà acompanyat pel Secretari de Cultura, Eduard Voltas, entre d'altres. Fou el mateix Tresserras el que va mostrar recentment la seva confiança que els papers començarien a arribar abans d'acabar l'any, després d'una llarga temporada en que la llei de devolució va quedar bloquejada, segons la Comissió de la Dignitat, pel govern espanyol.


D'altra banda, l'Audiència Nacional ha fet pública la sentència per la qual desestima el recurs que l'Ajuntament de Salamanca va interposar el gener del 2006 contra l'ordre del Ministeri de Cultura de restituir els arxius de Salamanca a la Generalitat de Catalunya. Els magistrats, que en un primer moment van paralitzar el retorn, apunten que l'ordre de devolució dels papers no infringeix la Constitució ni cap dels principis que la inspiren, tal com assenyalava el consistori salamantí, que considerava que la Llei de devolució infringeix el principi d'igualtat establert a la Constitució (!) perquè tan sols estableix el retorn dels documents de la Generalitat de Catalunya i no els d'altres governs autonòmics. Calia provar-ho, devien pensar els responsables d'aquest succedani de recurs, tot perquè milions de documents no retornessin als seus legítims propietaris i continuessin podrint-se als magatzems d'un edifici.


L'Ajuntament de Salamanca disposa ara de deu dies per recórrer la decisió. Encara queda per veure, doncs, quina sorpresa tenen preparada. Segur que no decepcionaran.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat