Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de novembre del 2015 | 12:48
Notícia · Cultura

Lliurament dels 44ns Premis Octubre

Aquest cap de setmana a València  s'ha fet el lliurament dels 44ns Premis Octubre que organitza l'editorial Tres i Quatre. L'acte va tenir lloc al modernista Mercat Central,on, a més dels guardonats i dels jurats, es van reunir unes tres-centes persones,

entre les quals hi havia primeres autoritats del País Valencià, com el president de les Corts, Enric Morera; els consellers de Cultura, Vicent Marzà, i d'Hisenda, Vicent Soler, i membres de la Diputació i l'Ajuntament. "Que tinguem representants de tots els Països Catalans és un símptoma de normalitat del nostre gran país", va subratllar Climent.

Enguany els Premis es van viure d'una manera especial marcats pel canvis  a la Generalitat Valenciana. Així, s'ha passat de l''assetjament del PP al suport del govern actual. La mateixa Laia Climent, fila de l'editor Eliseu Climent,  confirmava que aquests últims havien col·laborat en la celebració de la gala.

Pel que fa als guardonats no hi ha cap autor de renom, tot i que es van presentar fins a 151 originals. Tot i això el jurat ha volgut d'estacar l'alt nivell de les obres presentades. 
En la categoria d'assaig, el valencià Ferran Garcia-Oliver ha rebut el premi Joan Fuster per l'obra Nació, ancestres i ADN. Un text en què aquest catedràtic d'història medieval de la Universitat de València revisa la construcció literària de la identitat valenciana. El jurat, encapçalat pel periodista Albert Sáez, va destacar que es tracta d'un "assaig pur d'idees, que es cenyeix al gènere i l'excel·leix". "Té tota la contundència dels textos fusterians. És molt bon assaig, molt bon premi Joan Fuster, que contribueix a l'actualització del gènere", va indicar.

Així, a diferència del que va fer l'autor de Sueca a Nosaltres els valencians, Garcia-Oliver no discuteix sobre la pròpia identitat sinó que revisa textos que des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat -amb especial atenció a la Transició- han tractat sobre aquesta qüestió per desmitificar la idea que ha fet servir durant molt de temps la dreta blavera sobre una hipotètica identitat valenciana que s'hauria mantingut intacta des de temps immemorials. A partir del repàs de la literatura històrica que versa sobre aquest tema, Ferran Garcia-Oliver conclou que "subscriure o afirmar que la identitat valenciana s'ha mantingut intacta des de fa 5.000 anys és una bestiesa".

El premi Andròmina de narrativa suma a la seva llista de guardonats el nom de Miquel Àngel Estradé. Conegut en el món polític per haver sigut alcalde de les Borges Blanques i diputat d'Esquerra Republicana, Estradé va debutar en el món literari fa un any amb una novel·la històrica.L'autor català va captivar el jurat amb l'original L'assassí que llegia Vidal Vidal. Una mena de novel·la negra i policíaca ambientada a Lleida en què un assassí en sèrie desperta l'interès d'una periodista nord-americana que està molt sorpresa que un assassí llegeixi. Vidal Vidal, que és l'autor de capçalera de l'assassí, també apareix al text donant l'opinió sobre si els crims poden guardar relació o no amb els seus llibres. Els assassinats canviaran la vida dels ciutadans lleidatans, que fins i tot es resistiran que els crims siguin resolts per no tornar a les seves monòtones vides.

El Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, dotat amb 3.000 euros, va ser per al poemari Secreta dàlia, de Josep-Ramon Bach, qui va dir que el títol evoca "la imatge del naixement de la vida, davant les reflexions d'un final d'existència". "Amb la meua edat necessite que m'estimen, de la mateixa manera que escriure és viure per a mi", va reflexionar. Bach va explicar que el llibre és "una reflexió sobre el pas del temps i l'entrada definitiva en la tercera edat", amb voluntat de "trencament d'un llenguatge lògic i amb una paleta àmplia de metàfores". El jurat va destacar el contínuum de creació d'imatges poètiques de Bach.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat