Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 12 de de juny del 2013 | 17:44
Notícia

ERO a la CCMA, cap a quin model anem?

Al moment tràgic que viu l'audiovisual català se li ha de sumar, aquesta setmana, un ERO anunciat a TVC i Catalunya Ràdio que afectarà 312 persones com a màxim i que s'ha emmascarat sota una suposada intenció de salvar l'estructura actual de treballadors.

Barcelona · Aquesta setmana s'ha confirmat la mort més anunciada de totes. El boca orella de molts dels professionals del sector i d'afectats fa mesos que havia confirmat el fenomen: la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) estava decidida a fer un ERO als seus treballadors. Les incògines a això eren múltiples: quan? Com? A qui afectarà?

Aquesta setmana un comunicat de la CCMA ha corroborat que la direcció ha anul·lat totes les negociacions que mantenia amb els treballadors per a fer un expedient de regulació als treballadors de TVC i de Catalunya Ràdio. Aquest ERO afectarà, segons la CCMA, 312 treballadors, suposarà una rebaixa dels sous de fins al 7% i inclourà mesures d'externalització de la publicitat.

A totes aquestes mesures, però, se li han de sumar la retallada de corresponsalies de TVC, l'eliminació parcial del Canal 33 i la reducció dràstica de canals de TVC, unes mesures que s'encaminen de moment i sense aturador cap a un model de comunicació català allunyat del què ha estat fins al moment.

El model que treu el cap passa, doncs, per convertir la comunicació pública del país en quelcom vulnerable ja que el context sempre hostil, dominat per canals de televisió i de ràdio eminentment espanyols i en llengua castellana, no afluixa, i la tinença d'un Estat propi que asseguri un espai de comunicació català ferm i potent no és de moment una realitat present.

Les mesures de regulació de la plantilla de la CCMA, però, s'adiuen a la línia que han mantingut en els darrers mesos el secretari de comunicació del Govern, Josep Martí, amb el president de la CCMA, Brauli Duart, els quals tenen previst afavorir la televisió privada en detriment de la pública ─i així han actuat des de la seva arribada a la direcció dels estaments. Des dels mitjans catalans es tem que l'operació d'externalització de la publicitat vagi en la direcció d'afavorir un concurs que hauria de guanyar alguna de les empreses vinculades al Grup Godó. 

Repercussions polítiques
Des del ventall de formacions polítiques catalanes les reaccions a l'ERO a la CCMA no s'han fet esperar. ERC, en acord amb el partit del Govern, ha desmentit que la mesura de desmantellament de la CCMA tingui el seu vist-i-plau. Marta Rovira ha dit que Esquerra vol trobar solucions "alternatives" per evitar acomiadaments.

Pel que fa al PSC, el partit ha lamentat que el Govern "no tingui model de mitjans de comunicació públics": "Una decisió de tanta transcendència com aquesta és un autèntic despropòsit amb el pressupost prorrogat i sense haver presentat el Contracte Programa".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat