Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de d'octubre del 2007 | 17:06
Notícia · General

Del Monopoly de l'Irlanda sencera al Monopoly dels Països Catalans


L'empresa de joguines Hasbro està impulsant, arreu del món, edicions descentralitzades del seu joc estrella, el Monopoly. A l'Estat francès ha engegat una campanya per Internet per substituir els carrers de París per ciutats ‘franceses', com Perpinyà, Nîmes, Avinyó, Rennes, Estrasburg o Papeete (Tahití). A Catalunya Nord, diverses campanyes virtuals demanen que el nom de la ciutat surti esmentat en català. A Irlanda, Hasbro ha anat més enllà i ha impulsat un Monopoly basat en els comtats en què es divideix l'illa. Però en comptes de centrar-se únicament en els administrats per la República Irlandesa, també hi ha inclòs els que conformen el Nord d'Irlanda, sota administració britànica.
Històricament, les 22 caselles del Monopoly reflectien els noms dels carrers d'una ciutat en concret, ja fos Nova York, París o Barcelona. Ara, l'empresa editora opta per obrir el ventall a nous marcs geogràfics, en uns casos més estatalistes, en d'altres més agosarats. I és que el model, explotat des de 1935, amb més de 200 milions d'unitats venudes arreu del món, ha de regenerar-se per continuar substistint. A l'Estat francès, per exemple, Monopoly proposa escollir 22 ciutats de l'Hexàgon i d'ultramar per sortir a la nova edició. Bé, Monopoly proposa que la ciutat que aparegui al nou taulell sigui Perpignan. Per aquest motiu, diferents campanyes virtuals proposen que Perpignan, a més a més d'aparèixer al nou taulell, aparegui reflectit en la que és la seva llengua pròpia. Així, els impulsors de la campanya suggereixen que tothom voti per Perpignan però que, a l'hora de justificar el perquè de la votació, escrigui un text de l'estil "Il faut absolument que les cultures minoritaires soient représentées ! Perpignan est la capitale de la Catalogne Nord, ça pourrait être écrit en catalan : Perpinyà. Comme peut-etre d'autres (basques, bretons, corses...). Merci beaucoup".

D'altra banda, a Irlanda, més de 170.000 vots ja han ajudat a conformar quins comtats ocupen les 22 caselles del Monopoly. Al costat de comtats ‘lliures' com Dublín, Sligo, Kerry o Waterford, també hi surten reflectits els comtats ‘ocupats' de Fermanagh, Tyrone i Down, una decisió que ha generat una gran simpatia i de sensació de normalitat a banda i banda de la frontera.

L'exemple irlandès, un cop més, pot ser de referència per al domini lingüístic català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat