Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de març del 2016 | 11:11
Notícia · Illes Balears

El futur del PSM i Més

Després de deu anys al capdavant del partit, Biel Barceló deixa tant la secretaria general del PSM com la coordinació de Més, per donar pas a nous lideratges, però continuarà sent el portaveu de la coalició i mantindrà el seu càrrec al Govern, com a vicepresident i conseller de Turisme.

En els propers mesos, el PSM i Més celebraran els seus respectius congressos. El PSM té previst aprovar una ponència política que declararà el partit com a independentista i triarà una nova líder, que previsiblement serà Bel Busquets. L'actual diputada del PSM-Més serà la primera dona que ocuparà el màxim càrrec de direcció d'aquesta formació creada l'any 1976.

El llegat de Barceló per al PSM és, sobretot, Més. Des que assumí la secretaria general, el 2006, sempre va apostar per obrir el partit cap a l'esquerra. A pesar del fracàs en les darreres eleccions generals, els resultats a les eleccions autonòmiques de 2015 van ser un èxit per a Més. I els dirigents del PSM pensen continuar enfortint una aliança estable amb Més. L'única diferència és que si, fins ara, Barceló ocupava el liderat únic, a partir d'ara hi haurà un liderat bicèfal a la coalició. Es preveu que David Abril, d'Iniciativa Verds, sigui el nou coordinador de Més el proper 16 d'abril.

El congrés del PSM del proper 12 de març també té previst aprovar una ponència política en què es declara a favor de la secessió de Catalunya, de Mallorca i de les Illes, i defensa que els nous estats s'haurien de vincular a través d'una estructura institucional que relacionés tots els Països Catalans. Per la seva banda, Més només es definirà com a sobiranista, partidari del dret de Mallorca i de Balears a decidir com articular-se i amb qui, però sense fer de la independència l'objectiu a assolir.

Després d'haver rebutjat l'aliança amb Podem a les passades eleccions generals i els mals resultats obtinguts, la ponència del PSM opta ara per "la col·laboració amb les forces transformadores " de l'Estat espanyol mentre no arribi la independència. "Cal canviar Espanya, fent-la un estat confederal entre els seus diversos pobles". Això es tradueix en què PSM i Més hauran de buscar aliances electorals amb forces espanyoles si volen arribar a tenir representació al Congrés dels Diputats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat