Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de juny del 2010 | 14:49
Notícia · Internacional

Gal·les: a la recerca del model propi

Barcelona · El diputat del partit gal·lès del Plaid, Elfyn Llwyd, qualificava l'actual sistema de govern gal·lès com un ens "lent i antiquat" que necessita ser reformat "urgentment". Aquesta opinió és tan estesa entre tots els membres de l'Assemblea del País de Gal·les que s'ha decidit convocar, per unanimitat, un referèndum consultiu el pròxim 2011 (durant el primer trimestre de l'any), per tal d'ampliar la seves competències.

Mentre a Escòcia es discuteix sobre l'Estat propi, els de Gal·les, després de més de 10 anys d'autogovern, es preparen per un canvi en l'estructura d'Estat que podria permetre el País legislar lliurement en matèries de la seva competència i, fins i tot, assolir un model equiparable al d'Escòcia: es debaten nivells d'autogovern tan amplis com la implantació d'un model de serveis públics completament diferent de l'anglès.

La independència legislativa de Gal·les es centraria, doncs, en les vint competències que té el país: agricultura, cultura, educació, sanitat, medi ambient o turisme. En aquest sentit, la secretària d'Estat, Cheryl Gillan, ha informat que la consulta popular era molt esperada i que, amb tot, es voldria haver convocat amb anterioritat: "La campanya electoral britànica i la constitució d'un nou govern a Londres van retardar el procés".

El referèndum al País de Gal·les es durà a terme el 2011, l'any en què, precisament, Gal·les celebra eleccions per renovar l'Assamblea, actualment governada per una majoria de coalició entre laboristes i independentistes del Plaid.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat