Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de de juliol del 2010 | 15:03
Notícia · Internacional

El president el Parlament flamenc afirma que "Catalunya serà independent abans que Flandes"

Barcelona · Foto: ACN · La independència arribarà abans a Catalunya que a Flandes. Així ho ha afirmat en declaracions a l'ACN el president del Parlament Flamenc, Jan Peumans, del partit independentista flamenc N-VA, que va arrasar a les eleccions generals belgues del mes de juny. Peumans ha mostrat la seva solidaritat amb el poble català davant la sentència del TC que retalla l'Estatut, que ha qualificat "d'increïble", i ha elogiat la manifestació del 10-J a Barcelona. "A Flandes una manifestació com la de Barcelona seria impossible perquè vosaltres esteu més orgullosos de ser catalans que nosaltres de ser flamencs", opina.

Tot i que Peumans confia en un Flandes independent, creu que a Catalunya les coses van més ràpid i augura un Estat català en els pròxims 20 anys. "Aquí a vegades ens perdem donant voltes sobre el mateix i no som capaços de trobar una solució que vagi bé tant a flamencs com a valons", subratlla. "Ara en tinc 60 i espero poder veure un Flandes independent quan en tingui 80", afegeix, concedint que "Catalunya serà independent abans".

Peumans, a més, rebutja la retallada de l'Estatut i defensa el dret a decidir. "No estic gens d'acord que la sentència del Tribunal Constitucional hagi declarat que el català no és llengua preferent a Catalunya, és increïble. s com si a nosaltres ens diguessin que el francès és la llengua de Flandes", exclama el president del Parlament flamenc.

"El Tribunal Constitucional espanyol és molt conservador. A tota Europa hem vist néixer nacions de pocs milions d'habitants, com Estònia, Letònia i Lituània, i han d'entendre que és del tot possible que Catalunya esdevingui un estat autònom d'Espanya", sentencia l'independentista flamenc.

Flandes
Evaporar l'estat federal belga en una confederació en què els dos nous estats autònoms, Flandes i Valònia, tinguessin totes les competències i compartissin poc més que la monarquia, la Defensa i Brussel·les com a capital va ser el principal missatge del partit conservador N-VA durant la campanya per les eleccions generals belgues del 13 de juny. Un missatge amb què l'N-VA va aconseguir ser el partit més votat a Flandes. "Després de tres anys amb un govern federal que no ha governat, hi havia molta gent a Flandes que volia un canvi i l'N-VA era una alternativa realista i democràtica per a molts flamencs", explica Peumans.

Però després que hagin passat més de cinc setmanes des de les eleccions, les negociacions amb Valònia no acaben d'arrancar i no sembla que flamencs i valons hagin d'arribar a un acord abans de la tardor. "El nostre projecte a llarg termini, no per avui, és que se cedeixin totes les competències a Flandes i Valònia i acabar amb Bèlgica. Però de moment, reclamem una reforma estructural de l'estat que doni més competències a les regions en Economia, Justícia, Seguretat, Ocupació i Seguretat Social", explica Peumans llistant les competències a què el seu partit no està disposat a renunciar en aquest estira i arronsa amb Valònia.

El president del Parlament Flamenc sap, però, que el camí no és fàcil i que Valònia és molt reticent a buidar de competències l'estat per cedir-les a les regions. "Ningú a Valònia vol que Bèlgica esdevingui dues entitats, només som nosaltres, els de l'N-VA, qui volem això. Però es tracta d'una evolució: als anys 70, vam començar obtenint competències en Cultura, i després van arribar les Infraestructures i l'Educació", recorda Peumans, confiat que només cal "anar més lluny" en el camí que Flandes ja ha emprès.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat