Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de d'octubre del 2013 | 19:25
Notícia

Mor Max Cahner, figura clau de la reconstrucció de la cultura catalana i impulsor dels Països Catalans

Un dels pares de la consciència de Països Catalans al Principat i el principal responsable de la reconstrucció de la cultura catalana després de la transició democràtica, Max Cahner, ha mort aquesta setmana als 76 anys d'edat. Cahner va ser conseller de Cultura del primer govern de Jordi Pujol i era president d'honor de L'Opinió Catalana.

Barcelona · Aquesta setmana ha mort als 76 anys Max Cahner, editor, polític i historiador de la literatura catalana, home clau de la recuperació de la cultura catalana i conseller de Cultura en el primer Govern de Jordi Pujol, entre el 1980 i el 1984.

Cahner també va impulsar la creació de la Gran Enciclopèdia Catalana, la nova etapa de la publicació Serra d'Or (1959) i va crear Edicions 62 el 1961, que va dirigir fins el 1969, per a fundar després Curial Edicions Catalanes (1972).

Cahner ha estat un dels principals impulsors de la consciència de Països Catalans i va dedicar esforços a intensificar les relacions entre el Principat i el País Valencià --sobretot-- i les Illes Balears. En aquest sentit Cahner va ser president de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada del 1985 al 1987 i del 1992 al 1994.

Cahner també va ser una de les primeres figures polítiques en defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya, quan el 1989 va reclamar al Parlament el dret a l'autodeterminació per primer cop des de la reinstauració de la Generalitat.

Cahner era president d'honor de L'Opinió Catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat