
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, acompanyat del secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, han comparegut aquest dimecres al matí al Parlament de Finlàndia, a Hèlsinki, per explicar el procés sobiranista català i el full de ruta del Govern.
Ambdós han comparegut davant dels representants de les diverses formacions polítiques amb representació i periodistes dels principals mitjans de comunicació finesos.
Romeva i Royo han estat convidats per l'intergrup d'amistat amb Catalunya del Parlament de Finlàndia, constituït recentment. Aquest és el tercer intergrup d'amistat amb Catalunya que es crea, després dels d'Estònia i Suïssa, tots ells creats durant aquesta legislatura.
A la compareixença hi han assistit representants parlamentaris del Partit del Centre, del Partit Finès, de l'Aliança d'Esquerra, del Partit Popular Suec, del Partit Socialdemòcrata, el Partit Coalició Nacional i de la Lliga Verda, així com també els principals mitjans de comunicació del país.
Els principals temes que ha tractat el conseller durant la seva compareixença són: la política exterior del Govern i la seva voluntat d'ampliar-la cap a l'àrea dels països nòrdics, amb la creació d'una delegació per aquest àmbit geogràfic; el full de ruta que segueix el Govern de la Generalitat i la decisió de celebrar un referèndum vinculant a Catalunya; i la situació política catalana i l'estat de les relacions amb el govern espanyol, així com els diversos processos jurídics que s'estan duent a terme cap a polítics catalans.
El conseller Romeva durant la compareixença ha fet referència a la Constitució finesa i ha explicat que avui els catalans estan guiats per les mateixes aspiracions que els finesos en esdevenir un país independent ja que també "creuen que no poden complir el seus deures i reptes nacionals i internacionals sense una sobirania completa", i que es senten interpel·lats com diu el text per fer "un pas endavant com a nació lliure entre les altres nacions del món".
En relació amb Catalunya ha explicat que "els tribunals de justícia mai poden substituir el diàleg polític", i que l'única solució passa per la política i la negociació, manifestant que "es pot negociar tot menys una qüestió, el referèndum s'ha de celebrar".
Albert Royo ha destacat el caràcter radicalment democràtic del procés independentista i la vocació europeista de la societat catalana, i ha lamentat l'actitud del govern espanyol, que es tanca en banda i, a diferència del govern britànic, es nega a dialogar.
La compareixença ha acabat amb un torn de preguntes durant el qual els diputats i assessors del Parlament han mostrat un gran interès per l'actual situació política que viu Catalunya i la gestió del Govern de la Generalitat per avançar en el procés.
.