Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de febrer del 2016 | 13:23
Notícia · Política catalana

Un pas més cap a la desconnexió

Vint-i-quatre dies després de la investidura de Carles Puigdemont Junts Pel Sí (JxSí) i la CUP van registrar ahir  al Parlament la sol·licitud per a formar les ponències conjuntes de les tres lleis de desconnexió: procés constituent, seguretat social catalana i Hisenda pròpia. Tot i aquestes denominacions i per a evitar possibles  impugnacions, la llei de seguretat social s'hauria registrat com a 'llei integral de protecció social

catalana'; la d'hisenda pròpia, 'llei de l'administració tributària catalana' i la de procés constituent, en canvi, queda directament a la banqueta i s'abordarà més endavant. Per ara, queda substituïda per la de " règim jurídic català", el nou nom que rep la norma de transitorietat jurídica.

JxSí i la CUP han preferit que les iniciatives es tramitessin des de zero al parlament amb ponències obertes a tots els partits i que no fos el govern que presentés un projecte de llei tancat. Així i ell fet que tot el camí cap a la independència es legisli des del Parlament treu importància al paper delGovern. Una estratègia buscada per allunyar el punt de mira del TC del president i els consellers. A més, l'opció triada de constituir una ponència oberta a tots els grups en lloc de registrar directament una proposta de llei firmada per Junts pel Sí i la CUP també difumina responsabilitats.

El diputat de la CUP, Benet Salellas ha afirmat que "Aquestes tres lleis són els pilars institucionals per tal que la República Catalana pugui existir. És imprescindible que aquests tres espais legislatius existeixin".

Salellas també s'ha referit a una possible impugnació per part del govern espanyol "el parlament té capacitat legislativa sobre l'administració tributària, sobre la protecció social i sobre el règim jurídic. 'Si l'estat vol eliminar la capacitat legislativa del parlament, serà un atac frontal a les institucions democràtiques catalanes i nosaltres reaccionarem amb una resposta de la mateixa magnitud', ha assegurat.

Els grups proposants demanen que la ponència de la llei de transitorietat s'adscrigui a la comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, presidida pel diputat de la CUP Joan Garriga. La de la hisenda demanen que pertanyi a Economia, presidida pel diputat de JxSí Antoni Castellà, i la de la seguretat social a la de Treball, presidida pel diputat de JxSí Bernat Solé. La mesa del parlament decidirà finalment si es creen aquestes ponències i a quines comissions queden adscrites.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat