Barcelona ·
El mateix Estat que impedeix el reconeixement del català al Parlament Europeu ha demanat als eurodiputats catalans que facin front comú per defensar el castellà en l'harmonització de les patents a Europa que farà que aquestes s'hagin de presentar obligatòriament en anglès, francès o alemany. s a dir, que els investigadors espanyols hauran de traduir els seus invents per patentar-los, un fet que Madrid considera discriminatori.
Per això, ha fet mans i mànigues per tirar enrere la proposta de patent europea i han demanat el vot en contra dels eurodiputats de l'Estat. s curiós que ara que l'Estat ha tastat la seva pròpia medicina (i en un tema menor i de caràcter tècnic) es posi les mans al cap i s'oposi -sense èxit- a aquesta normativa per un tema lingüístic. No havíem quedat que les llengües havien de servir per unir i no per separar? Que l'important és entendre'ns? s això nacionalisme espanyol, o com que la llengua que se sent discriminada té un Estat al darrere s'ha de considerar simplement "patriotisme", com diria Vargas Llosa? Per què les demandes d'estendre l'ús del català al màxim d'àmbits i institucions són fruit de l'obsessió identitària i el "nacionalisme perifèric", i en canvi les del castellà no? Aquesta oposició a la llei forma part del que els constitucionalistes' en diuen "parlar del que importa a la gent"? Preguntes sense resposta.
En tot cas, el que sí que han respost els eurodiputats d'ICV, ERC i CiU, és a la demanda del govern espanyol de votar en contra de la normativa. Raül Romeva, per exemple, ha exposat que "la paradoxa és que els mateixos que ens impedeixen avançar en el dret de poder parlar català al plenari del Parlament Europeu ens demanin ara ajuda, quan consideren que ells pateixen una situació de discriminació lingüística". "No critico que el govern espanyol defensi el castellà, però lamento que no dediqui la mateixa vocació quan es tracta d'altres drets lingüístics", ha afegit Romeva.
Per la seva banda, Ramon Tremosa ha explicat a l'ACN que "el secretari d'Estat espanyol per la UE, Diego López Garrido, ens va demanar el suport perquè el castellà fos llengua de les patents". Tremosa ha mostrat la seva sorpresa davant el fet que l'Estat es mobilitzi pel castellà i no ho faci quan "es trepitja el català a les institucions europees". "Els ànims al meu partit no són els més favorables perquè ara haguem de votar gratuïtament l'espanyol pel règim de patents a canvi de res, i que el català segueixi sent arraconat i prohibit al plenari del Parlament Europeu. No és acceptable", ha declarat Tremosa.
"Nosaltres som multilingüistes i estem a favor que els ciutadans puguin adreçar-se a les institucions europees en la seva pròpia llengua. Per això lamentem que el govern espanyol no tingui una postura més clara en la defensa del català com a llengua oficial de les institucions europees", ha comentat Oriol Junqueras. "En àmbits de caràcter més tècnic, però, on no hi ha representació política sinó una qüestió tècnica entre empreses i universitats, cal adoptar una actitud més eficaç i de major estalvi econòmic i és bo que hi hagi un número de llengües de treball limitat", ha conclòs l'eurodiputat.