Barcelona ·
La companyia aèria suïssa Swiss Air ha retirat el català dels seus vols després d'haver rebut, segons el seu portaveu, les queixes de "molts ciutadans espanyols". El cas va començar amb una carta de José Manuel Opazo, militant de l'espanyolista Unión Progreso y Democracia de Rosa Díez, dirigida a la companyia, en què criticava "l'anormalitat" que suposava que en un vol de Barcelona s'usés el català, un "dialecte regional secundari" que parlen "només unes 700.000 persones al món". Tot i que un col·lectiu de catalans a Zurich, així com la Generalitat, han instat a la companyia a usar de nou el català, difícilment es revertirà la situació. s, lamentablement, un nou exemple de la facilitat amb què, mitjançant les mentides i difamacions més barroeres, es poden fer recular els espais de normalitat aconseguits pel català.
D'aquesta manera, i arran de la carta enviada per Opazo, que en una primera versió afirmava que era secretari general de Catalunya d'UPyD -quan tan sols és un militant-, i que, a més de les perles anomenades anteriorment, afirmava que algunes autonomies promovien l'ús del català "en un comportament similar als nazis", un grup de catalans instalats a Zurich van escriure una carta de resposta a Swiss Air. En ella, explicaven que "el català és el setè idioma de la Unió Europea" i que "el parlen més persones que el danès i el finès". També advertien que actualment "hi ha alguns polítics espanyols que estan dirigint una campanya agressiva contra la cultura catalana", fet pel qual demanaven a la companyia que continués amb la seva política de "respecte per les cultures de les regions i nacions d'Europa".
Tot i això, Swiss Air, al·legant una gran quantitat de queixes de ciutadans espanyols, tot i no especificar el nombre, ha decidit utilitzar el castellà en detriment del català, ja que "és la primera llengua oficial d'Espanya", tot i tenir consciència "que no poden fer content a tothom". La secretaria de Política Lingüística, en conèixer la situació, ha informat que ha adreçat "una carta a Swiss Air per recordar-los la normativa lingüística i instar-los a continuar fent servir el català en les seves comunicacions per megafonia dins dels avions".
De nou, mesos després del cas "Air Berlín", la demagògia i la mentida barata han estat suficients per retallar els drets lingüístics dels catalans.