Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de de juny del 2009 | 16:41
Notícia · Política

Els partits ja tenen l'esborrany d'una llei electoral pendent des del 1979

Barcelona · El conseller de governació, Jordi Ausàs, ha fet arribar als grups del Parlament l'esborrany del que ha de ser la futura llei electoral de Catalunya, pendent des de l'aprovació de l'Estatut del 1979. El text no contempla les llistes obertes, sinó "desbloquejades",  i augmenta la importància del pes demogràfic de cada territori.


D'aquesta manera, l'esborrany, elaborat a partir de les conclusions d'un grup d'experts fetes per encàrrec de l'anterior titular de governació, Joan Puigcercós, ha de servir, en paraules d'Ausàs, de base perquè els grups consensuïn la nova llei, que ha de ser aprovada per dos terços del Parlament. Ausàs ha considerat que seria un "fracàs" acabar la legislatura sense haver aprovat la llei.

D'una banda, el text no contempla la demanda d'incloure llistes obertes -massa llibertat pels electors, deuen pensar alguns- i opta per les "desbloquejades". Mentre que les llistes obertes permeten escollir els representants sense importar el partit del que formen part, les desbloquejades només permeten triar els representants de la llista d'un sol partit.

L'altre punt principal del text és l'augment de la importància del pes demogràfic de cada territori, ja que tot i que es garanteix un mínim de 2 escons per vegueria, quasi bé només es té en compte la població. Aquest canvi, doncs, prioritza els territoris més poblats i va en detriment de les zones amb menys població.

Tal com denúncia Racó Català, l'esborrany és molt semblant al text que impulsa el grup prosocialista Ciutadans pel Canvi (CpC) a través d'una ILP: llistes desbloquejades, i primar la proporció una persona un vot, un posicionament que beneficia clarament el PSC, que té a Barcelona i el cinturó la seva principal font de vots.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat