Redacció · ACN ·
PSC, ERC i ICV han donat suport a la llei de consultes que permet a la Generalitat celebrar referèndums supeditats al permís previ del govern espanyol, en una votació en comissió per escollir les esmenes que s'acceptaven de la normativa. Finalment, només se n'han aprovat algunes de caràcter tècnic, fet pel qual és quasi segur que en votació parlamentària la llei tirarà endavant tan sols amb els vots del tripartit. CiU ha qualificat de "poc ambiciosa" la llei, i el PP ha assegurat que la portarà al Consell de Garanties Estatutàries perquè n'analitzi la seva constitucionalitat.
Ho ha dit la portaveu parlamentària del PPC, Dolors Montserrat, que ha justificat la decisió del seu partit perquè vol que el Consell digui si el títol segon del projecte de llei que fa referència "a les consultes populars per via de referèndum en l'àmbit de Catalunya" és o no constitucional. "La regulació que es fa del referèndum no s'ajusta a l'ordenament constitucional", ha indicat Montserrat.
La disputa entre CiU i ERC
CiU i ERC, per la seva banda, han continuat amb el foc creuat i les acusacions mútues. La diputada convergent Dolors Batalla ha qualificat la llei de "renúncia", i ha criticat el "pur tacticisme" d'ERC en aquesta qüestió. "s una mena de renúncia disfressada d'ambició", ha dit, a més de recordar a Joan Puigcercós que si vol convocar un referèndum independentista haurà de preguntar-ho primer a Zapatero. Batalla ha reivindicat novament la proposta de CiU d'incorporar la figura de la consulta ciutadana, que no requereix permís estatal perquè no fa servir el cens. En aquest sentit, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha preguntat a CiU si vol que Catalunya convoqui referèndums o prefereix una "mala còpia" del Pla Ibarretxe. Simó ha defensat que la normativa és una "eina polida, neta i jurídicament impecable", un fet bàsic, al parer de la portaveu, perquè és molt diferent que l'estat tombi un referèndum per raons polítiques que no que ho faci perquè és una proposta que "jurídicament no s'aguanta per enlloc", en al·lusió a la proposta de CiU.
El PSC ha estat l'encarregat de remarcar que la llei no permet convocar consultes sobre qüestions que no siguin competència de la Generalitat. La diputada del PSC Lídia Santos ha dit que la normativa és "escrupolosament estatutària i escrupolosament constitucional" i, per això, "permet tot allò que estigui en l'àmbit de les competències tant de la Generalitat com dels municipis".
Finalment, ICV, tot i donar suport a la llei, ha explicat de la mà del diputat Lluís Postigo, que s'han quedat amb "cert mal gust de boca", ja que creu que en alguns casos s'han endurit els requisits per poder impulsar consultes populars municipals. "Entenem que hem perdut una bona oportunitat de fer de les consultes populars realment un instrument al servei de la ciutadania de Catalunya", ha assegurat.