Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 5 de d'octubre del 2015 | 12:09
Notícia · Política

Alex Salmond creu que el dret a decidir s'acabarà imposant a Catalunya

l'Exprimer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, considera que el resultat de les eleccions del 27-S suposa un mandat democràtic que no permet declarar la independència unilateralment però sí convocar un referèndum pactat. Així, per Salmond  caldria  "establir un procés que permeti que els catalans decideixin; i si és un procés consentit per les dues parts, cal respectar el resultat".

Barcelona · Tot i això,afegeix Salmond "El referèndum és la millor manera que té la gent per resoldre i reconciliar les seves diferències. Per bé que no és una veritat universal" ja que afirma "la raó per la qual considero que el procés a Catalunya ha de ser pactat no és perquè temi una perjudicial influència a Escòcia, sinó perquè sóc demòcrata".

Salmond també recrimina el paper jugat per la Comissió Europea tant en el procés escocès com en el català "Tot plegat representa una crisi fonamental per a la Unió, i l'última cosa que la Comissió ha de permetre en aquesta situació és la creença de molts ciutadans que no defensa principis bàsics, que actua a favor d'uns i contra altres, diguin el que diguin els estats".
En tot cas, la raó per la qual considero que el procés a Catalunya ha de ser pactat no és perquè temi una perjudicial influència a Escòcia, sinó perquè sóc demòcrata"

Pel que fa a com és vist des de Catalunya  el procès escocès i l'actuació del govern britànic en contraposició a l'espanyol  Salmond ha volgut deixar clar que tot i que ells van aconseguir celebrar un referèncum pactat Londres no ho va posar gens fàcil "Oh, Déu meu! Vosaltres heu tingut un referèndum d'una forma molt cavallerosa." En absolut. Li dic de debò: no ha estat de manera cavallerosa. Ha estat pacífica, però no cavallerosa" i afegeix "que quan vols aconseguir la independència, has d'assumir que els teus oponents no utilitzaran les regles del marquès de Queensberry, com si fos un combat de boxa entre dos cavallers. Els teus oponents bloquejaran el que puguin, s'hi oposaran, jugaran brut, soscavaran, endarreriran el que sigui, prevaricaran. Així és la manera com es fa la política".

Pel que fa a la imputació de Mas pel 9-N Salmond  reitera "la manera com s'arruïna la democràcia és la persecució judicial per motius polítics" i afegeix "la reputació internacional dels estats es fonamenta en la independència de la justícia".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat