Solidaritat Catalana ha convidat a membres de la coalició abertzale perquè expliquin la fórmula del seu èxit electoral a través de la unitat per la independència.
Després del seu èxit a les eleccions del 22 de maig, diversos membres de la coalició abertzale Bildu han estat convidats per Solidaritat Catalana (SI) per tal que exposin la seva experiència en terres catalanes. L'objectiu de les trobades és la d'apropar als ciutadans de Catalunya l'aposta i l'èxit de la coalició "gràcies a la unitat per la independència".
Els dos membres de Bildu convidats són els portaveus Mariano Álava i Lorena Lopez De Lacalle que, acompanyats per diversos membres de SI –Alfons López Tena, Uriel Bertran, Toni Strubell, Santi Niell, Emili Valdero o Jordi Ardèvol- faran una gira pel Principat explicant la seva aposta. Aquest divendres 29 de juliol començaran les trobades amb un acte a l'Ateneu Barcelonès. A més de Barcelona, els portaveus de Bildu passaran per Girona, Sabadell, Vic, Molins de Rei i Reus.
Bildu, un èxit exportable?
En els darrers comicis, la coalició abertzale Bildu, conformada per Eusko Alkartasuna, Alternatiba i independents de l'esquerra abertzale, va irrompre a l'escenari polític basc al erigir-se com a primera força a Euskadi pel que fa a nombre de regidors i la segona en nombre de vots, per darrere del PNB. És cert que l'experiència unitària de les forces abertzales va funcionar a la perfecció, però també ho és que l'escenari polític català no té res a veure amb el basc.
A Euskal Herria, els comicis dels darrers anys estaven marcats per la il·legalització de les forces de l'esquerra abertzale, fet que es va poder trencar gràcies a Bildu (a l'espera de saber què passarà amb Sortu). Les ànsies de normalitat política de la societat basca, juntament amb el gir irreversible de l'esquerra abertzale i l'alto el foc d'ETA, van col·laborar, doncs, a l'èxit de la coalició abertzale. Una unió, cal recordar, que a més de l'eix nacional contempla una política clara pel que fa a l'eix social, ja que totes les forces pertanyen al centre-esquerra o a l'esquerra. En aquest sentit, la proposta de Bildu i la de Solidaritat Catalana, que pretén aglutinar tot l'independentisme, són diferents.