Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de de gener del 2012 | 17:13
Notícia · Política

ERC i SI, contra les agressions lingüístiques de la Guàrdia Civil i la policia espanyola

Diputats de les dues formacions protesten davant la delegació del govern espanyol a Catalunya, on se'ls ha impedit entrar, després de la denúncia d'un jove a un guàrdia civil per agredir-lo per parlar en català.

Els diputats d'ERC al Congrés, els tres diputats de Solidaritat al Parlament i una vintena de persones més s'han concentrat aquest dilluns davant la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya per el que consideren una cadena de "vulneracions dels drets lingüístics i abusos contra la integritat física i moral" per part d'agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola. Un dels fets més recents ha estat la denúncia d'un advocat barceloní qui divendres va ser presumptament insultat i agredit per un caporal de la Guàrdia Civil al pont aeri de l'Aeroport del Prat per haver-se dirigit a l'agent en català.

La denúncia del lletrat presentada als Mossos d'Esquadra feia constar que el caporal l'hauria colpejat amb una porra mentre li cridava "polaco de mierda". Es dóna el cas que uns dies abans, el passat 17 de gener, un conductor va denunciar amenaces per part de dos agents joves de la Guàrdia Civil que el van aturar en un control rutinari a Agullana (Alt Empordà). A la matrícula duia una adhesiu amb el distintiu CAT, fet pel qual hauria estat multat amb 3.500 euros. Els agents haurien amenaçat també el xofer de retindre'l més de dues hores fins que arribés un traductor de català, argumentant que no coneixien la llengua catalana.

"S'han vulnerat una vegada més els drets dels catalans, de persones que pretenen parlar en català al seu país", ha exclamat durant la protesta el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà. Tardà ha instat al govern espanyol que practiqui dins els cossos policials espanyols una "depuració" de "feixistes".

A més, ha fet esment de les recents modificacions en el règim disciplinari de la Guàrdia Civil i del règim disciplinari del Cos Nacional de Policia. Les normatives contemplen en l'article setè "faltes molt greus" tota actuació que suposi discriminació per raó de raça, religió, discapacitat, edat, orientació sexual, gènere, lloc de naixement i llengua, entre d'altres. Aquestes faltes suposarien sancions com el trasllat forçós de destinació o suspensió de feina de tres mesos a un màxim de sis anys.

Acompanyats d'una vintena de persones, els diputats s'han adreçat aquest dilluns al matí a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya per demanar una entrevista urgent amb María de los Llanos de Luna davant el que consideren una cadena de "vulneracions dels drets lingüístics" i "abusos contra la integritat física i moral" per part de membres dels "cossos policials i de seguretat espanyols". Alguns dels presents mostraven cartells amb el número de placa d'identificació del Guàrdia Civil que hauria protagonitzat l'agressió a l'Aeroport del Prat.

La indignació ha arribat quan els representants polítics tenien la intenció d'entrar dins la seu de la delegació, al carrer Mallorca, per fer la petició formal de l'entrevista, i un funcionari els han negat l'entrada. Tardà ha qualificat els fets de "lamentables". "Hem estat pretesament humiliats, ja que no ens han deixat ni tant sols entrar, això no es permetre i fem una crida a la ciutadania i als altres partits polítics", ha instat el diputat.

Per aquest motiu, Tardà ha anunciat una "ofensiva parlamentària" i ha recordat que en pocs dies compareixerà el ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz, del qual espera "estigui a l'alçada de les circumstàncies" perquè sinó "serà còmplice", d'aquests greuges, ha dit. El diputat d'Esquerra ha subratllat que el ministre és "barceloní" i que en converses que ha mantingut sempre se li ha adreçat en català.

Per la seva banda, Solidaritat ha entrat al registre de la delegació escrit en què es demana a María de los Llanos de Luna que "obri una investigació" i se sancionin els autors de les "vexacions" als drets lingüístics. El diputat Alfons López Tena ha anunciat que sol•licitaran la compareixença de la delegada a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament "ja que no és admissible la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants perquè va en contra de tota la legislació vigent". López Tena també ha afirmat que Solidaritat "protegirà i vetllarà perquè es respectin aquests drets", ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat