Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 9 de de setembre del 2016 | 14:47
Notícia · Política

La presidenta defensa la "llibertat d'expressió" i el "dret de representació dels parlamentaris" a l'informe al TC

La presidenta, Carme Forcadell, ha enviat avui l'informe al Tribunal Constitucional en relació a la votació de la ratificació de l'informe de la comissió del procés constituent. Al text, Forcadell defensa la seva actuació al capdavant de la cambra i deixa clar que la "llibertat d'expressió i

el dret de participació dels ciutadans per mitjà dels seus representants" s'ha de produir "sense pertorbacions il·legítimes". Forcadell recorda que "el Parlament és la seu natural del debat polític i que l'eventual resultat del debat parlamentari és qüestió que no ha de condicionar anticipadament la viabilitat mateixa del debat". És per això que Forcadell afirma que "l'obstaculització de la votació sol·licitada hagués vulnerat el "ius in officium" dels parlamentaris, la llibertat d'expressió i el dret de tots els ciutadans a participar en els assumptes públics, reconeguts en els articles 20 i 23 CE i en l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, i amb això afectat de manera irreparable al procés de formació i exteriorització de la voluntat política democràtica".

 

L'informe presentat al TC recorda "si s'hagués impedit aquesta votació, s'hauria incomplert el Reglament del Parlament, i a més s'hauria afectat el nucli de drets i facultats dels representants públics, en la mesura que està clar que aquesta sol·licitud ve directament relacionada amb el seu mandat representatiu", afirma a l'escrit, que afegeix que aquesta afectació "no hagués arribat únicament als diputats que van proposar la modificació de l'ordre del dia, sinó a tots els diputats de la Cambra, tenint en compte que tots els grups parlamentaris, fins i tot els totalment oposats a la inclusió d'aquest punt en l'ordre del dia, van utilitzar el seu torn de paraula en el debat".

 

La presidenta al·ludeix a la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) on, explica a l'informe, s'afirma "que la llibertat d'expressió juga un paper fonamental en l'elaboració de polítiques [...] i sosté que aquesta llibertat i la seva protecció són d'aplicació no només a idees que poden resultar favorables als Estats o els governs en qüestió o considerades com inofensives o indiferents, sinó també a idees que poden resultar xocants" ja que "això constitueix una part essencial del pluralisme, la tolerància i l'obertura de ment que modelen en definitiva a una societat democràtica".

 

Al text, Forcadell fa referència a la sentència del TEDH de 16 de setembre de 2014, que "estableix una relació directa entre la llibertat d'expressió i la inviolabilitat parlamentària", drets que contribueixen a garantir, diu, "la protecció a la llibertat d'expressió en el si del Parlament" i "la protecció d'una democràcia política efectiva".

 

A més, Forcadell deixa clar a l'informe que adoptar les mesures de la interlocutòria "obligaria la Mesa a realitzar un judici d'oportunitat política previ a la tramitació de qualsevol iniciativa, contrari a la pròpia jurisprudència del TC que afirma que la funció principal de les Meses, i per tant també de la seva Presidenta, consisteix en controlar la regularitat jurídica i viabilitat formal o processal de les iniciatives presentades i no han d'inadmetre propostes per la suposada inconstitucionalitat del seu contingut, ja que d'aquesta manera estarien infringint el dret de representació dels parlamentaris autors de la iniciativa".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat