Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de febrer del 2016 | 13:34
Notícia · Política

Romeva: "Amb aquesta conselleria estem creant una estructura d'estat"

Durant una compareixença al Parlament de Catalunya el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva  ha afirmat "Volem tenir veu pròpia i no dependre d'intermediaris".Romeva també ha defensat  la seva conselleria ja que ha afirmat que  el Govern respecta la "legalitat" i

que l'empara l'Estatut i la llei d'acció exterior, però també la legitimitat democràtica". El conseller ha respost així la impugnació de l'executiu de Rajoy contra el Departament d'Afers Exteriors.

D'altra banda, també ha exposat les línies estratègiques de la política internacional de Catalunya davant la comissió d'Acció Exterior del Parlament. Romeva ha començat dient que la creació del departament ja és un esdeveniment en ell mateix. Ha dit que la conselleria es proposa crear els fonaments cívics i relacionals del nou país des del postautonomisme a la preindependència.

Romeva ha parlat de la vocació de ser triplement innovadors: repensar la forma en què ens relacionarem amb el món, amb la resta d'institucions del país i de l'entorn proper, i també la relació amb la societat. "Som un departament d'acció, interacció i construcció de sinergies", ha proclamat.

El conseller ha assegurat la voluntat de ser presents en tots els grans debats internacionals, des del canvi climàtic a la defensa dels drets de les minories passant per la resolució de conflictes i la crisi dels refugiats.

Impuls bilateral i vincle amb la UE

El conseller també ha dibuixat tres grans eixos pel que fa a la política exterior. El primer és l'impuls de les relacions bilaterals, multilaterals i en xarxa. Hi ha set delegacions exteriors plenament operatives, que tindran un paper central de l'actuació internacional. També es reforçarà el vincle amb la diplomàcia present a Catalunya i és imminent una reunió del president Puigdemont amb el cos consular.

Un segon eix consistiria en  reforçar el lligam amb la Unió Europea. La Generalitat mantindrà un alt nivell de relació amb l'organisme, on defensarà prioritats estratègiques com el corredor mediterrani. Ha afirmat que dins del marc de la Unió, el Govern reclamarà a Brussel·les una política activa per resoldre la crisi dramàtica dels refugiats. Ha fet una referència al Pla Juncker, que el Govern defensa, però des de la vigilància perquè tots els projectes siguin racionals, evitant que se n'aprovin alguns de qüestionables (com algun aeroport fantasma). El conseller ha reclamat que finalment la llengua catalana aconsegueixi el rang que li pertoca.

Pel que fa a la Unió Europea, Romeva ha volgut denunciar que aquesta ha assistit en silenci a la nul·la voluntat de diàleg del govern espanyol sobre el procés, serà l'objectiu d'una estratègia que també passa per estrènyer els vincles amb els països de l'Arc Mediterrani, Amèrica i l'Àsia.


El tercer eix de política exterior és l'aposta per la cooperació al desenvolupament. Un àmbit en el qual el Govern  vol dedicar molts esforços, donant suport a accions sobre el terreny i al teixit associatiu que ja està treballant en aquest camp. Romeva també ha esmentat la voluntat d'enfortir el lligam amb les comunitats catalanes a l'exterior, enteses com "agents diplomàtics actius".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat