Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de d'octubre del 2016 | 13:19
Notícia · Política

Tardà: "Vostès participen d'una altra cultura política; no estan a la Champions de la democràcia"

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ha insistit durant el debat d'investidura a Mariano Rajoy en la idea que que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya només té una solució democràtica: 'Referèndum o referèndum. O sigui, solució democràtica pactada o solució democràtica amb la legalitat internacional'.

Tardà ha recordat casos com el de Noruega respecte a Suècia, la reconversió de Bèlgica en un estat federal o els exemples del Quebec o Escòcia. D'altra banda, '7 dels 28 països de la Unió Europea, una quarta part, han aconseguit la independència en els últims 25 anys', ha recordat. 'Però vostès estan en un altre món. El PP participa d'una altra cultura política, l'autoritària, i justament perquè vénen d'allà on vénen no estan a la Champions de la democràcia'.

Tardà ha assegurat que el govern espanyol 'no aconseguirà fer-nos descarrilar' en l'anhel del poble de Catalunya de poder decidir el seu futur des del compromís cívic, pacífic i democràtic que ha marcat el procés des del primer moment. 'Alguns de vostès estarien molt interessats que hi hagués enfrontament. El seu problema és que a Catalunya s'han mobilitzat milions de persones i no s'ha fet malbé ni una sola paperera', ha recordat. I després de denunciar la persecució judicial iniciada pels poders de l'Estat, que té l'últim exemple en les accions de la fiscalia per portar davant dels tribunals la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Tardà ha advertit: 'Què faran? Ens tancaran el Parlament? Doncs el convocarem a Poblet o a Montserrat'.

Joan Tardà ha assegurat que des de 2010, amb la sentència contra l'Estatut d'un Tribunal Constitucional 'corromput en les seves funcions per l'absoluta falta d'imparcialitat, la Constitució és morta a Catalunya'. I que, des de llavors, el govern del PP no ha fet altra cosa que apostar 'per un camí autoritari que té molt poc recorregut. No confiem en les seves conviccions democràtiques perquè vostès són, més que demòcrates, nacionalconstitucionalistes'. I per això, ha afegit Tardà, 'han decidit fer ús de la violència judicial'.

Ha recordat que ja hi ha 401 casos de càrrecs electes amb demandes judicials, entre ells el regidor de Vic Joan Coma o els sis de l'Ajuntament de Badalona, i que l'expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau estan esperant judici 'per posar les urnes el 9N'.

Sobre la petició de la fiscalia de portar davant dels tribunals la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Tardà ha estat molt clar: 'El poble de Catalunya no acceptarà la castració química del seu Parlament, per la qual cosa han de saber que si se'ls acudís inhabilitar la seva presidenta, el Parlament de Catalunya la ratificarà immediatament en el càrrec'.

El portaveu republicà al Congrés ha dit que l'Estat espanyol ha de fer front a tres grans crisis: la político-econòmica, que tindrà com a primer efecte la retallada de 5.500 milions d'euros en els pressupostos per indicació de la UE; la moral, amb el que representa la xacra de la corrupció com està desemmascarant el judici del cas Gürtel; i la catalana, amb una societat que avança 'cívicament' en el seu procés d'autodeterminació i davant del qual 'no permetrem que ningú el vulgui contaminar'. Ha recordat, en aquest sentit, les paraules del renovat president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que va equiparar l'anhel independentista català a ETA.

'És precisament pels nostres sòlids fonaments cívics i pacífics que no els tenim por', ha dit Tardà, i ha insistit que en els propers mesos el Parlament de Catalunya aprovarà la Llei de creació de l'Agència Tributària de Catalunya, la Llei de la Seguretat Social i la Llei fundacional de Transitoritat Jurídica, a través de la qual 'convocarem el referèndum si vostès no volen negociar-lo'.

En resposta a l'oferiment de Mariano Rajoy en el seu discurs d'investidura d'ahir, de convocar una conferència de presidents autonòmics per millorar el sistema de finançament, Tardà, citant el mateix president de la Generalitat, ha dit que 'no hi assistirem, perquè el finançament que a nosaltres ens interessa és el de l'Agència Tributària de la República que ja estem construint'.

Joan Tardà ha advocat perquè el procés iniciat per a la creació de la futura República catalana sigui el detonant perquè Espanya s'encamini cap a la creació de la III República Espanyola, i ha acabat recordant el compromís del republicanisme 'envers el poble del País Valencià, les Illes i Catalunya', i  l'adhesió 'al president Carles Puigdemont, al vicepresident Oriol Junqueras i a tots el membres del Govern'. Tardà ha tancat la intervenció instant totes les forces independentistes i autodeterministes 'a l'entesa i al treball conjunt per assolir les llibertats de Catalunya'.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat