Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, ha protagonitzat l'esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum aquest matí a Madrid, on ha explicat el full de ruta de la candidatura i el per què Catalunya necessita les eines d'un estat.
Barcelona ·
Romeva ha destacat que "la diferència entre el cas escocès i el català és que nosaltres no tenim un acord. Amb un mínim de 68 diputats es pot començar el procés que plantegem, però si algú vol fer un referèndum perquè la solució passa per comptar vots, que ho posi sobre la taula. Si tinguéssim una proposta de referèndum pactat, amb condicions i garanties, no seríem aquí. El plebiscit del 27S és l'única alternativa legal", ha dit.
Romeva ha reiterat que "no som davant un problema jurídic o de caràcter legal sinó polític o democràtic, així que la millor forma d'afrontar-lo és a les urnes. A la UE el principi democràtic és al costat del principi de legalitat, en termes d'igualtat". Ha destacat que "en 10 anys com a parlamentari també he après que Europa és un projecte dinàmic i pragmàtic, capaç de donar resposta a situacions complexes. I que no perquè no sigui als tractats, no podem arribar a una solució efectiva" i ha recordat que "l'aparició de nous estats al s.XX és normal. 13 nous estats han entrat a la UE des del 2004, set dels quals no existien ara fa 10 anys".
"El principal aliat que tindrà Espanya a Europa i el món en el futur immediat serà Catalunya. I el de Catalunya també serà Espanya", ha afirmat Romeva, després de remarcar que "plantegem una solució en un marc de cooperació positiu que beneficia totes les parts, mentre la situacio de tensió actual no beneficia a ningú". Romeva ha recordat que analistes com James Mackintosh, responsable de l'àrea financera del Financial Times, qualifiquen d'improbable la sortida d'una Catalunya independent de la UE, per preguntar-se: "A qui li interessa en termes socials, econòmics i polítics que Catalunya surti de la Unió Europea? Què hauria passat amb els 5 milions d'escocesos que ja són ciutadans europeus si hagués guanyat el sí al referèndum d'Escòcia?".
El cap de llista de Junts pel Sí, també ha explicat per què som avui davant un plebiscit el 27S: "Els últims deu anys és que la paciència s'ha acabat. Així ho explica un amic meu que s'ha fet independentista simplement perquè a la resta de l'estat ningú defensa la via federal". "No tenim un estat a favor sinó un Estat en contra, així que molta gent diversa ha arribat a la mateixa conclusió. El problema era el marc i la situació actual només es resol canviant de marc, amb un estat que pugui garantir recursos i donar resposta a les necessitats de la gent".
Així, Romeva ha citat diversos exemples de manca de reconeixement o de prioritats que no passen per Catalunya, com la impossibilitat de fer servir el català al Parlament Europeu, la manca d'inversions al Port de Tarragona i les dificultats per garantir el Corredor Mediterrani, així com el decret de pobresa energètica suspès pel TC.
"Davant aquesta situtació ens hem mobilitzat pacífiament i demòcratica. Només demanem que se'ns escolti. Ha fet més per omplir els carrers i segurament les urnes el 27S aquesta actitud del PP i del PSOE, que semblen competir per atacar Catalunya i treure rèdits polítics, i alguns mitjans a l'hora d'explicar el cas català, que qualsevol intervenció de cap líder català", ha reblat Romeva.
Romeva ha remarcat que "a Junt pel Sí tenim la voluntat de fer una transició ràpida, dialogada i que ens permiti sortir a tots beneficiats. El nostre pla és clar, dotar-nos de les eines i recursos d'un estat, i difícilment trobarem un país que ho tingui tot tan preparat, això també és una garantia per a Europa".
L'escriptor i periodista Ignasi Riera ha fet la presentació de Raül Romeva, destacant el seu compromís personal amb projectes col·lectius, fidel reflex de l'esperit casteller, "on no tenen sentit ni els herois ni els protagonistes individuals, sinó el treball anònim de cadascú a favor d'una realització col·lectiva".