Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de d'agost del 2009 | 09:31
Notícia · Seguretat

Hi haurà judici pel sumari polític d'Egunkaria

Humbert Roma · Contra les previsions optimistes que havien fet darrerament alguns dels acusats, perquè la mateixa fiscalia en demana l'arxiu, finalment - si no hi ha novetats d'última hora- hi haurà judici pel sumari polític del diari en llengua basca Egunkaria, tancat el febrer del 2003 per ordre del jutge de l'Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo.
Fa pocs dies que s'ha conegut l'Acte de la Secció Primera de la Sala Penal d'aquest tribunal especial rebutjant-ne l'arxiu. Els dos jutges i la jutgessa que la integren fan cas, així, de l'acusació que mantenen l'organització ultradretana Dignidad y Justicia i l'Associació de Víctimes del Terrorisme.

Dels set acusats en el sumari polític (o principal), només cinc aniran a judici, entre ells qui n'era director, Martxelo Otamendi, i ara dirigeix el diari també en basc Berria. Dos deixen d'estar-hi imputats: Xavier Alegria -que era membre de Batasuna i que ni tan sols formava part de la plantilla d'Egunkaria-, perquè ja va ser jutjat i condemnat a dotze anys i nou mesos de presó, la pena més alta, en el macrojudici pel sumari 18/98; i Pello Zubiria, el primer director del diari, perquè les acusacions contra ell ja han prescrit.

Queda encara un segon sumari pel cas Egunkaria; l'econòmic, referit a presumptes delictes fiscals i de caràcter econòmic. s l'únic en què la fiscalia presenta càrrecs, i el passat mes d'abril l'Audiència Nacional espanyola va decidir anul•lar el procediment per defectes de forma en la instrucció que vulneraven els drets de defensa de tres dels vuit acusats. Tots els acusats són de l'àrea de gestió de l'empresa, tot i que alguns també són acusats en el sumari general, i la fiscalia demana per a ells penes molt elevades. Ara, el procediment haurà de començar de nou per resoldre els defectes de forma, mentre la defensa dels acusats segueix reclamant que, en tractar-se de suposats delictes econòmics, aquest sumari sigui traslladat als jutjats ordinaris, de Tolosa o Guipúscoa, on tenia la seu l'empresa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat