Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de de novembre del 2016 | 11:44
Notícia · Societat civil

El Fòrum Lluites compartides reconeix les mobilitzacions en pro del bé col·lectiu que han configurat el país actual

'L'acte d'avui ens demostra que aquest país ha avançat quan anem junts i per això ens volen dividits però no ho aconseguiran'. Amb aquesta sentència el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha tancat el Fòrum Lluites compartides que durant tot el dissabte  ha acollit l'edifici històric de la Universitat de Barcelona

L'espai escollit ha estat escenari de moltes mobilitzacions passades com el naixement de la Crida a la solidaritat en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes o on l'any 69 els estudiants van llançar l'estàtua de Franco per la finestra, divereses lluites que han tingut el seu protagonisme al llarg del dia. 'Estem convençuts que aquest país és fort sobretot quan té la capacitat de compartir', ha apuntat Cuixart alhora que ha recordat que 'Catalunya és un país forjat gràcies a l'esforç de molta gent anònima' i ha insistit: 'No ens mourem mai de la unitat cívica i política.'

La taula de cloenda, moderada per la periodista Mònica Terribas, ha servit, per una banda, per remarcar la necessitat d'aconseguir un estat propi per poder disposar de les eines necessàries per acabar amb les desigualtats. Per l'altra, per fer èmfasi en la importància de no desvincular l'eix nacional del social en la construcció d'aquesta República. Hi han participat la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller de Salut, Toni Comín; el quart tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens; la diputada de la CUP, Anna Gabriel; el secretari general d'UGT, Camil Ros i el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego.

L'obertura amb els refugiats

Catalunya davant la crisi dels refugiats' ha estat el tema escollit per obrir el Fòrum. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva; l'activista per la justícia social i la pau, Arcadi Oliveres; el portaveu de Stop Mare Mortum, Beatriu Guarro i el fundador de Proactive Open Arms, Òscar Camps, han participat a l'obertura. "Catalunya és un país solidari i el fet migratori és estructural", ha manifestat Jordi Cuixart a l'hora d'explicar que s'ha escollit el tema dels refugiats per obrir el Fòrum atesa la seva actualitat i que la corresponent crisi és un problema encara per resoldre. "Catalunya té la capacitat d'acollir més de 4.000 refugiats i l'Estat espanyol ho està impossibilitant", ha lamentat.

Els assistents que han omplert el Paranimf s'han repartit després de la inauguració del Fòrum per les sis taules rodones que s'han desenvolupat al llarg del matí. 'El dret a un habitatge digne: del barraquisme fins a la PAH', 'Resistències en plena dictadura', 'La cultura: un dret per a tothom', 'El moviment per la pau, ahir i avui', 'Les persones amb discapacitat també lluitem' i 'Mig segle de la defensa de la convivència' han estat les lluites escollides pel torn de matí. A la tarda, les taules s'han centrat en la llibertat d'expressió, la defensa de la llengua, l'antifranquisme i les lluites ecologistes, entre d'altres.









Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat