Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de de juliol del 2011 | 15:50
Notícia · Unió europea

La UE aprova el reglament que permet a l'Estat impedir l'etiquetatge només en català

La normativa estipula que els governs estatals poden decidir que les etiquetes estiguin "en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió", després que l'esmena presentada per diversos eurodiputats catalans no hagi tirat endavant.

ACN · El Parlament Europeu ha deixat la porta oberta aquest dimecres perquè l'Estat espanyol pugui impedir, si ho vol, l'etiquetatge només en català. Els eurodiputats han aprovat per 606 vots a favor, 48 en contra i 26 abstencions una normativa que assegura que els estats membres poden "estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió". La mesura, segons una explicació que la UE va enviar per correu electrònic a l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, implica que "si un Estat Membre fa ús de l'article 15.2 i requereix l'ús d'una llengua oficial de la UE en les etiquetes, l'ús exclusiu d'una altra llengua no seria possible".

L'Eurocambra no ha admès la proposta d'esmena dels eurodiputats catalans, que proposaven que s'eliminés la referència explícita a les llengües oficials. Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Raül Romeva i Oriol Junqueras han lamentat que el Parlament Europeu aprovi un reglament que deixa la porta oberta a l'eliminació del català com a llengua única de les etiquetes d'alguns productes.

"Una vegada més constatem la precarietat en què es troba la llengua catalana des del moment en què no és oficial al Parlament Europeu i aquí la pilota la tenen el PP i el PSOE i els seus socis catalans PSC i PPC", ha dit Tremosa.

De la seva banda, Junqueras ha exposat que és moment de "procurar que l'estat espanyol no s'excusi en aquesta normativa per intentar evitar que hi hagi etiquetatge nomes en llengua catalana".

"En fem una lectura molt negativa, perquè és freqüent que es vulneri el multilingüsime", ha lamentat Romeva, qui ha explicat que aquests dimecres s'ha reunit amb el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, per reclamar una "solució immediata" per a la situació del català a la Unió Europea.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat