
Quan parlem de polítiques de benestar, quan parlem de drets i de ciutadania, estem parlant de polítiques adreçades a les persones, la nostra principal prioritat.
Sovint es parla de polítiques socials entenent només aquelles accions que busquen la pal·liació dels devastadors efectes que la crisi ha deixat a casa nostra. Però amb això no n'hi ha prou. Cal anar més enllà. Cal parlar de polítiques que realment siguin transformadores i que garanteixin la reducció de les desigualtats en tots els àmbits així com la cohesió social.
Parlar de polítiques socials vol dir parlar de persones, vol dir parlar d'invertir els recursos necessaris que ens garanteixin la construcció d'un país més just i millor per a tothom"
Aquests són els objectius que des de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona ens hem marcat per aquest mandat. Treballem per als municipis i amb els municipis l'establiment d'aquestes polítiques socials per tal de combatre la vulnerabilitat i el risc d'exclusió social. Donem suport a les persones, donem suport al món local i donem suport a les entitats del tercer sector com a eixos fonamentals del nostre treball, oferint suport tècnic, econòmic, jurídic i formatiu per avançar en els nostres objectius de transformació de les polítiques socials.
Parlar de polítiques socials vol dir parlar de persones, vol dir parlar d'invertir els recursos necessaris que ens garanteixin la construcció d'un país més just i millor per a tothom.Les ciutats i pobles de Catalunya, les administracions, ens enfrontem cada dia a nous reptes conseqüència dels canvis que experimenta la nostra societat, uns canvis que ens han conduit cap a la priorització de l'atenció a les persones, la infància, les famílies en risc d'exclusió, els col·lectius que pateixen qualsevol tipus de discriminació i la integració de les persones migrades.
Som conscients que els darrers anys els ajuntaments estan fent un esforç molt important per poder arribar a donar tots els serveis que la societat demana. La crisi econòmica i la crisi social dels darrers anys ha deixat enrere un model de societat i en configura un altre amb necessitats de serveis més amplis, a vegades nous i per explorar, i amb col·lectius socials que abans no necessitaven segons quins nivells d'atenció i ara sí, sigui per la raó que sigui.
En aquest mandat estem invertint els esforços en programes eficaços com l'aplicació de la Llei sobre pobresa energètica i habitatge, que ha format tècnics municipals en l'aplicació de la mateixa, alhora que permetrà actuar en més de 2.000 habitatges en matèria d'estalvi energètic; l'accés a l'autonomia financera mitjançant la targeta moneder que permet accedir a alimentació fresca per a famílies amb risc d'exclusió, el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge que dóna cobertura jurídica a problemes com el pagament dels habitatges, serveis com la Teleassistència que permeten allargar l'autonomia sobretot de la nostra gent gran, l'arranjament d'habitatges que faciliten petites tasques diàries. Aquests són alguns dels molts programes que oferim, tots ells com a inversió per enfortir els drets socials.
Com a institució pública estem compromesos en ser exemple i fomentar les polítiques d'igualtat com a garants d'una societat més justa, equitativa i que incorpori les polítiques de gènere a la nostra institució com a objectiu estratègic prioritari. Una altra de les xacres de la nostra societat que volem combatre és la violència masclista. Volem aconseguir que aquest mandat la majoria dels municipis de la nostra demarcació tinguin protocols d'actuació en aquest àmbit, per eradicar-la, i també garantir que les polítiques LGTBI esdevinguin una línia d'actuació rellevant que molts ajuntaments ens demanen.
La prevenció de la salut als nostres municipis, mitjançant accions de sensibilització i programes de treball per dissenyar espais urbans més saludables, o el foment del consum responsable a través de la informació i servei amb les oficines mòbils quan els ajuntaments no disposen d'oficina, són els eixos de treball de la corporació en aquestes matèries.
Per a tots aquests programes disposem de més de 300 productes que ofereix el nostre catàleg de serveis als ajuntaments. Addicionalment hem pogut fer accions econòmiques complementàries com els 15 MEUR que hem destinat a programes d'inclusió social i pobresa energètica o els 22,5 MEUR destinats al foment de l'ocupació per a persones amb risc d'exclusió social o col·lectius amb necessitats especials.
El nostre objectiu principal són les polítiques de suport a les persones, i les duem a terme donant suport als nostres ajuntaments i suport a les nostres entitats, garantint que qualsevol veí o veïna de la nostra demarcació, des del municipi més petit al més gran, gaudeixi dels mateixos drets i tingui accés als mateixos serveis.
Meritxell Budó i Pla
Vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona i presidenta delegada de l'Àrea d'Atenció a les Persones