Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de novembre del 2013 | 18:57
Opinió
Joan Lladó
President d’Esquerra Republicana a Mallorca

Per Mallorca ix el sol

Com diu la cançó de Vicent Torrent: "Per Mallorca ens ix el sol". De ben segur molta gent arreu dels Països Catalans s'ha alegrat al veure que la gent que prioritza l'esquerra i el país a l'illa de Mallorca ha decidit fer pinya. No amb acords de caire conjuntural abans d'una cita electoral si no amb una voluntat inequívoca d'esdevenir una estructura sòlida i majoritària.

És per això que l'acord de col•laboració política entre Esquerra Republicana i el PSM-Entesa pretén avançar cap a una confluència orgànica de les formacions i evidentment això implica la coincidència d'objectius.

Per part de l'organització que un servidor representa la conclusió és que l'independentisme ha d'adaptar la seva tàctica i estratègia a la realitat que pretén transformar. A Mallorca no hi ha traducció política d'un sentiment d'identitat majoritari que tots els indicadors assenyalen. El més clar d'aquests indicadors, són les més de 100.000 persones, equivalent a 1.000.000 de persones al Principat, que sortiren al carrer per reivindicar una educació de qualitat i en català.

La manifestació d'unes 2500 persones que defensaren el model del PP comparat amb la gran manifestació illenca guarda la proporció que s'establí entre la cadena humana del Principat i la concentració espanyolista de a Plaça de Catalunya Evidentment, l'estadi de clarificació i translació política al Principat està molt més avançat però a Mallorca qualque dia havíem de començar. Compactar l'espai polític progressista i sobiranista, amb totes les gradualitats que el conformen, és importantíssim per rendibilitzar al màxim aquest moment, el millor que hem viscut mai per aconseguir el contagi de l'esperança que viu el Principat.
Hem d'aconseguir que l'alternativa al govern Bauzá es fonamenti en una esperança que possibiliti canvis reals"
Fer penetrar el missatge sobiranista dins un espai polític cada vegada més permeabilitat està esdevenint un repte compartit. La debilitat de l'esquerra espanyola i la inconsistència de posicions de caire federalista obren la possibilitat clara que un espai sobiranista i progressista, augmenti suports i es pugui plantejar assolir el lideratge de l'espai progressista tal i com ha passat al Principat, a Galícia o a Euskadi. En aquest sentit la prioritat serà compactar l'espai polític de l'esquerra nacional aprofundint en l'acord al que hem arribat i participant dins la coalició MÉS per Mallorca amb fórmules que permetin aportar ideològicament i estratègicament tot el que fins ara Esquerra Republicana ha defensat.

Tenim clar, que anar junts no es fonamenta sols en estar plegats sinó en les coses concretes que aquest fet possibilita fer. Totes les propostes contràries al Govern de Bauzá que no plantegin com reduirem el deute de la Comunitat Autònoma o com ho farem per no seguir retallant drets o simplement com aconseguirem que les lleis educatives, sanitàries, energètiques o comercials del Govern de Madrid, no ens afectin com ens estan afectant ara mateix, són propostes que poden fomentar el desallotjament del Govern del PP però difícilment serviran per millorar el benestar i la prosperitat dels ciutadans de les Illes Balears, ja que el dia després de Bauzá, seguirem amb el mateix espoli, amb la mateixa taxa d'atur, amb la mateixa incapacitat reguladora i amb el mateix nombre de famílies sota el llindar de la pobresa.

Per tot això hem d'aconseguir que el missatge públic de l'independentisme surti de l'armari. Sense deixar de ser del tot reactius als atacs del PP, hem d'explicar que hi ha una solució a la situació que vivim. Hem d'aconseguir que l'alternativa al govern Bauzá es fonamenti en una esperança que possibiliti canvis reals i aquesta esperança només la pot plantejar una esquerra nacional unida, alegra i combativa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Joan Lladó
Joan Lladó
President d’Esquerra Republicana a Mallorca
Indica publicitat