
El sistema de biblioteques públiques de Catalunya és un dels pilars bàsics de l'estructura d'estat cultural que volem per a la Catalunya d'aquest segle. Ja al 1915, Eugeni d'Ors, en el projecte aprovat per la Mancomunitat de Catalunya escrivia que
"la instauració del sistema de Biblioteques Populars ha de representar el començ d'una vida nova en els pobles de Catalunya".Gràcies als esforços i a la tenacitat de les institucions catalanes i malgrat els obscurs anys de les dictadures dels generals Primo de Rivera i Franco, el nostre país disposa actualment d'una bona xarxa de biblioteques públiques municipals.
Les biblioteques públiques són serveis municipals de proximitat però precisen, per continuar essent elements vertebradors de les polítiques culturals, d'una estructura de gestió potent a nivell nacional que garanteixi uns serveis mínims bàsics iguals per a tot el país"
En el cas concret de les comarques de Barcelona, podem gaudir de 226 biblioteques i 10 bibliobusos, de manera que el 98 % de la població d'aquestes comarques disposa del servei de biblioteca pública al seu municipi. La resposta ciutadana no es pot qualificar sinó d'esplèndida ja que un 48 % disposa de carnet d'usuari d'alguna biblioteca pública i les estadístiques confirmem que és un dels serveis municipals més ben valorat. Les més de 70.000 visites diàries que reben en conjunt aquests equipaments en confirmen l'èxit.
Com qualsevol altre servei públic, les biblioteques públiques s'han anat adaptant als canvis socials, especialment en allò que fa referència a les tendències en el consum cultural però sense perdre la seva ànima fundacional: facilitar la formació de les persones tot proveint-los d'informació ja sigui per motius d'estudi, feina o oci. Cada vegada més l'aprenentatge es basa en l'experiència. Les biblioteques han de donar-hi resposta amb propostes que facilitin l'accés al coneixement a través de les tecnologies i l'experimentació en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania i que permetin ajudar a crear una societat oberta, integradora, amb accés a l'educació i la cultura activa i emprenedora.
Les biblioteques públiques són serveis municipals de proximitat però precisen, per continuar essent elements vertebradors de les polítiques culturals, d'una estructura de gestió potent a nivell nacional que garanteixi uns serveis mínims bàsics iguals per a tot el país. En aquest sentit, l'actual clima de col·laboració i coordinació entre les diferents institucions implicades en la gestió de les biblioteques públiques (Generalitat, diputacions i ajuntaments) ens permet ser optimistes a l'hora d'afirmar que projectes tants cops anunciats com un carnet i catàleg únics i un servei nacional de préstec interbibliotecari seran una realitat molt aviat.
Martí Pujol
Vicepresident tercer i president delegat de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona