Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de febrer del 2016 | 10:57
Opinió · Política catalana
Marc Costa
Advocat i politòleg

Com queda, doncs, el full de ruta cap a la independència?

Darrerament han sorgit diverses contradiccions entre membres de les dues forces polítiques principals que conformen la candidatura que va guanyar les passades eleccions del 27S i que ens ha generat certa confusió i perplexitat.

La controvèrsia es centra no només sobre el termini màxim de 18 mesos que aquest govern de transició (que tant ha costat conformar) havia de durar, sinó especialment sobre si està prevista en aquesta legislatura una proclamació d'independència, tal i com el full de ruta preveia explícitament.

Estem defensant un referèndum quimèric que mai podrà veure la llum si no és que abans ens hem declarat independents, la qual cosa novament ens farà perdre encara més temps i esforços dels que ja vam perdre per poder investir un President"

En aquest sentit, cal recordar que el full de ruta de Junts pel Sí afirmava que si els ciutadans de Catalunya escollíem una majoria de diputats a favor de la independència, el Parlament aprovaria una declaració solemne en la qual es proclamaria que, en virtut del mandat rebut de la ciutadania, començaria el procés d'independència (extrem que així es va fer el passat 9N). A partir d'aleshores, per un costat s'havia d'iniciar l'elaboració de la Constitució de la futura República Catalana amb la participació de la societat civil i, per l'altre, enllestir les estructures d'Estat imprescindibles per exercir la plena sobirania en tots aquells àmbits en que avui la Generalitat encara no l'exerceix.

Culminada aquesta primera etapa, el repetit Full de Ruta preveia la proclamació de la independència per part del Parlament, aprovant aleshores una llei de transitorietat jurídica que ens permetés desconnectar respecte l'ordenament jurídic espanyol vigent.

No obstant, darrerament el propi nou President de la Generalitat, així com diferents membres de la candidatura de Junts pel Sí han afirmat sorprenentment que dita proclamació d'independència no està prevista en el Full de Ruta d'aquest Govern, defensant de la necessitat d'un referèndum previ, que tots sabem perfectament que en cap cas l'Estat espanyol ens permetrà celebrar.

Consegüentment, tornem a estar com al principi. Estem defensant un referèndum quimèric que mai podrà veure la llum si no és que abans ens hem declarat independents, la qual cosa novament ens farà perdre encara més temps i esforços dels que ja vam perdre per poder investir un President. Estem aparentment sense un Full de Ruta clar, que ens indiqui als convençuts i als indecisos que sabem molt bé el què volem fer i, el què és més important, què sabem molt bé com ho volem fer. Sense claredat i convicció per part de la classe política, difícilment assolirem la independència. Per aquest motiu, si el què van proposar (i una gran majoria vam votar-hi a favor) en el Full de Ruta ja no és vigent, cal que ens aclareixin el més aviat possible com pensen portar al nostre petit i gran país cap a la seva independència. Ens ho mereixem.Marc Costa

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Indica publicitat