Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de desembre del 2015 | 10:05
Opinió · Política catalana
Marc Costa
Advocat i politòleg

No entenc res

Perdoneu, però algú ho havia de dir. Estem fent el ridícul amb el nostre procés independentista, no només a nivell internacional, sinó també a nivell intern. El 27 de setembre vam atorgar un clar mandat democràtic a les dues forces sobiranistes per començar a constituir

la nova República Catalana i a dia d'avui, a banda d'aprovar el passat nou de novembre una històrica declaració parlamentària, poca feina s'ha fet més en aquest sentit.El temps va passant i el procés sobiranista està encallat, per no dir trencat, per la qual cosa cada dia que passa s'està debilitant irremeiablement cada cop més. I la culpa no és dels altres, sinó nostra i només nostra.

 

Per què vam aprovar precipitadament una declaració al Parlament de Catalunya d'inici de ruptura amb l'Estat espanyol si no estaven disposats a portar-la a terme?"

Per què vam convocar el 27 de setembre unes eleccions que les vam qualificar de plebiscitàries si finalment no li hem donat cap valor polític extraordinari? La població catalana majoritàriament vam votar aquell dia a favor de les forces polítiques sobiranistes per tal que iniciessin el procés de ruptura amb l'Estat espanyol. Han passat més de dos mesos i encara estem on estem, a les beceroles.

 

El resultat, doncs, és que nosaltres mateixos hem debilitat perillosament el procés sobiranista. No ha calgut que des de fora hagin hagut de fer res"

 

Per què vam aprovar precipitadament una declaració al Parlament de Catalunya d'inici de ruptura amb l'Estat espanyol si no estaven disposats a portar-la a terme? El 9 de novembre, els sobiranistes ens vam omplir d'il·lusions amb aquella declaració formal, ja que creiem sincerament que estàvem iniciant de debò el procés de construcció de la nova República Catalana. Ha passat més d'un mes i mig d'aleshores i la única cosa que hem trencat és l'aparent unitat sobiranista que tots creiem que existia i hem deixat un temps estratègicament preciós a l'Estat espanyol per poder reaccionar amb contundència. La única cosa que ha provocat és desil·lusió i frustració.

 

Per què en aquesta declaració vam establir un termini màxim de trenta dies per iniciar la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública, quan no hem estat capaços ni tant sols d'investir president? Ha passat amb escreix aquest termini que ens vam establir i encara no hem vist ni una petita llum del què ha de ser aquesta nova República Catalana i, vistos els recents esdeveniments, no crec que ni arribem a veure-la. La única cosa que aquest fet ha donat lloc és desconfiança.

 

Per què vam comunicar al món que iniciàvem el nostre procés independentista si no teníem clar que seríem capaços d'iniciar-lo? La presidenta del Parlament va enviar una carta al president espanyol, als presidents del Parlament Europeu, de la Comissió Europea i del Consell d'Europa, al secretari general de les Nacions Unides, així com a diversos ambaixadors i representants dels principals organismes internacionals, per informar-los de la voluntat de constituir el nostre Estat independent en un termini de divuit mesos. Si el què volíem és reforçar internacionalment el procés sobiranista, ens hem ben lluït, tenint en compte que encara estem discutint sobre el sexe dels àngels i no hem fet ni un sol pas cap a aquesta direcció. La única cosa que això ha originat és perplexitat internacional.

 

El resultat, doncs, és que nosaltres mateixos hem debilitat perillosament el procés sobiranista. No ha calgut que des de fora hagin hagut de fer res. Pensàvem que érem una majoria de parlamentaris a favor de la independència però en realitat és clar que no és així. Pensàvem que estàvem prou madurs políticament per dur a terme un projecte d'aquestes dimensions però en realitat no ho estem, ni de bon tros. Pensàvem que seríem capaços de construir un nou país, però resulta que ens ha mancat un clar sentit d'Estat. Desconec qui és el responsable d'aquesta situació, però el cert és que anem inexorablement cap a unes noves eleccions per a la primavera que suposaran una gran frustració social dins l'entorn sobiranista i un fort cop per a la fortalesa del procés. Només espero que algú m'expliqui com hem arribat al punt on estem ara, perquè jo no ho puc entendre i em sento a dia d'avui realment enganyat, emprenyat, frustrat i humiliat.

Marc Costa

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Indica publicitat