Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de desembre del 2015 | 11:07
Opinió · Política catalana
Marc Costa
Advocat i politòleg

Per què no tornem a començar

Diuen que Albert Einstein va afirmar en una ocasió que tots els grans projectes tenen un començament ridícul. Amb aquest pensament podríem descriure perfectament la situació actual del nostre procés sobiranista català.

Cadascú jutjarà quina part de responsabilitat té cadascuna de les parts polítiques implicades per aquesta dantesca situació, però el què és evident és que dita responsabilitat és quasi exclusivament nostra i de ningú més. La història (espero) ja jutjarà justament a cadascuna de les parts.

Hem confiat cegament amb una classe política que s'ha mostrat incapaç de gestionar amb eficiència i amb celeritat un clar mandat democràtic a favor de la independència"

Hem personalitzat un gran somni, la nostra Ítaca, la independència del nostre país, en la figura d'una sola persona, quan en realitat aquest anhel és molt més i va molt més enllà. És la il·lusió de centenars de milers de catalans que volem un futur millor.

Hem confiat cegament amb una classe política que s'ha mostrat incapaç de gestionar amb eficiència i amb celeritat un clar mandat democràtic a favor de la independència. Han passat més de tres mesos i encara estem on estem on alguna formació darrerament ha fregat lamentablement el ridícul.

Els principals damnificats (com sempre) som els ciutadans, que no entenem res i no ens mereixem els espantosos espectacles que ens estan oferint

Hem pensat inicialment que érem una majoria social clarament a favor de la independència quan en realitat s'ha demostrat que no era així. Hi ha una part important d'aquesta majoria social que crèiem independentista que té altres prioritats (legítimes) abans que la independència. Un gran error estratègic que ha condicionat el fracàs de tot aquest procés.

Hem estat més preocupats del què tercers podrien o no podrien fer per desmuntar el procés sobiranista quan en realitat l'hem desmuntat nosaltres mateixos, mentre que aquells han pogut fruir a primera línia del trist espectacle des de la seva butaca com a espectadors privilegiats. El problema és que la única cosa que hem aconseguit és debilitar enormement el procés sobiranista.

Hem estat mancats d'un imprescindible sentit d'Estat i començar a construir les bases del què ha de ser la futura República Catalana, amb suficient generositat i intel·ligència. En canvi, ens hem centrat durant tres mesos en debats estèrils i en discutir si primer va ser l'ou o la gallina, malbaratant miserablement les nostres esperances i il·lusions de gaudir d'aquest país nou, més pròsper, més democràtic i socialment més just.

Perquè els principals damnificats (com sempre) som els ciutadans, que no entenem res i no ens mereixem els espantosos espectacles que ens estan oferint. No estem fent les coses gens bé, és necessari de manera immediata ordenar i redreçar el procés perquè ara per ara estem abocats cap al fracàs (si no hem fracassat ja). Com afirmava un altre gran nord-americà, Henry Ford, el fracàs és l'oportunitat de començar de nou amb més intel·ligència. Per tant, perquè no fem foc nou, comencem de nou i fem-ho (molt) millor la propera vegada?

Marc Costa

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Indica publicitat