Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de desembre del 2015 | 10:24
Opinió · Seguretat
Marc Costa
Advocat i politòleg

Miserable

Han estat miserables les declaracions de l'encara ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, en menysprear el nostre cos de policia afirmant falsament que hi ha hagut un increment de robatoris de coure a Catalunya en infraestructures ferroviàries i en la xarxa elèctrica

perquè no existeix cap estratègia policial específica de seguretat en aquesta matèria. I el que és més lamentable és que no és cert ni tampoc és la primera vegada que ho fa.

No ens deixem entabanar tan fàcilment i no obrim falsos debats oportunistes que no ens porten enlloc i continuem confiant en la bona tasca duta a terme pel cos de Mossos d'Esquadra"

I és miserable perquè, d'una banda, encara que estigui en funcions, ha d'estar a l'alçada de l'organisme públic que presideix, i, per l'altra, perquè encara que estiguem en campanya electoral, no s'hi val tot, i molt menys menysprear políticament un altre cos policial aprofitant un lamentable fet delictiu aportant dades que no s'ajusten, ni de bon tros, a la realitat, i així poder tapar les seves pròpies misèries en benefici propi. Com diu la dita, arbre a terra, tothom li fa guerra.

En primer lloc, és absolutament fals que el cos no tingui cap estratègia de seguretat relativa al robatori de coure. Des de l'any 2010, el cos de Mossos d'Esquadra té en marxa el Programa Operatiu Específic (POE) contra la delinqüència en l'àmbit del metall, un pla que estableix uns criteris i unes pautes operatives comunes a tot el territori per a la lluita contra aquests delictes, amb l'objectiu de prevenir i reduir els fets delictius relacionats amb la sostracció de metalls i garantir als ciutadans els serveis basics. Des d'aleshores, el cos duu a terme també un control periòdic de l'activitat dels centres gestors de residus metàl·lics i dels establiments de comerç a l'engròs de coure i de ferro establerts a Catalunya, especialment pel que fa a la compravenda d'aquests materials.

Potser el que pretenia el senyor Fernández Díaz era emmascarar el lamentable estat de les infraestructures ferroviàries estatals a Catalunya, intentant responsabilitzar vergonyosament al nostre cos de policia d'una situació absolutament insostenible en comptes de reconèixer obertament que aquestes instal·lacions són obsoletes i estan mancades de les més elementals mesures de seguretat, com podrien ser càmeres o sensors, que podrien dificultar enormement una activitat delictiva tan senzilla com és tallar i extreure el cablejat de coure. Però reconèixer les pròpies mancances és sovint una tasca molt complicada.

Perquè si el que volia el senyor Fernández Díaz amb les seves declaracions era aportar dades, tal i com va afirmar, aportem dades, però aportem-les totes i, sobretot, que s'ajustin a la realitat. És més, aportem les dades disponibles del mes de setembre d'enguany en el darrer Balanç de Criminalitat que publica trimestralment el Ministeri de l'Interior, que presideix aquesta mateixa persona, que mostra la bona tasca realitzada pel cos de Mossos d'Esquadra, ja que el nombre de delictes i faltes a Catalunya van disminuir en un any un 1'8%, el nombre d'homicidis i assassinats un 31'7%, el nombre de delictes de robatoris amb violència i intimidació un 11'5%, el nombre de robatoris amb força a domicilis un 4'7%, el nombre de sostraccions de vehicles a motor un 37'8%, i els delictes relatius al tràfic de drogues un 7'6%. Els únics delictes que es van incrementar lleugerament foren els delictes de danys (2'3%) i els furts (0'5%).

Per tant, no ens deixem entabanar tan fàcilment i no obrim falsos debats oportunistes que no ens porten enlloc i continuem confiant en la bona tasca duta a terme pel cos de Mossos d'Esquadra. Continuaran sorgint lamentables incidents com la sostracció del cablejat de coure de Mollet del Vallès que va afectar a un gran nombre de persones, però no necessàriament és imputable a aquest cos policial sinó al lamentable estat de les infraestructures estatals a Catalunya per la inacció i manca d'inversions que lamentablement perdura des de fa molts anys al nostre territori. Si necessitem trobar culpables, analitzem bé cada cas i determinem aleshores qui n'és el responsable.Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Indica publicitat