Monday, 23 de May del 2011 | 19:36
 ·
Crònica · Política catalana
Les claus: resultats històrics per CiU, augment de la fragmentació i també de la tensió social
Roger Buch
Politòleg
a)  Primera clau. eleccions històriques per a CiU. La federació és primera força  per primera vegada a tot Catalunya en unes eleccions municipals. És el mateix que dir que els socialistes queden segons per primer cop trencant la tendència des de  1979. El canvi de color no només es produeix a Barcelona i Girona sinó també a moltes altres ciutats catalanes.
 · clica la imatge per fer-la gran
clica la imatge per fer-la gran
Crònica · Política catalana
La dispersió del vot independentista s'acarnissa amb Esquerra a les grans ciutats
Roger Buch
Politòleg
L'espai electoral de l'independentisme es manté lleugerament a la baixa i sobretot  amb una proporció molt diferent de com el coneixíem fins ara. Esquerra continua sent el referent clar de l'independentisme però ha patit molt durament la recomposició que està tenint aquest espai que, tal i com apuntàvem, no ha seguit els patrons de les anteriors eleccions al Parlament.
 · Clica per augmentar la imatge
Clica per augmentar la imatge
Crònica · Anàlisi política
22M: sacsejada municipal
Marc Sanjaume
Politòleg
Diversos factors han esperonat els aires de canvi al mapa polític municipal: la crisi econòmica, el moviment dels Indignats, la proximitat de les darreres autonòmiques, la batalla de Barcelona o el reordenament independentista. Una lectura dels resultats al Principat obliga a destacar els fets següents:
Opinió · Política
Premi a la constància de l'independentisme basc d'esquerres
Humbert Roma
Periodista
Menys de 14.000 vots separen la segona força més votada (Bildu: 313.231 vots) de la primera (PNB: 327.100 vots) a les eleccions municipals i forals d'ahir als quatre territoris del País Basc del Sud (els tres de la comunitat autònoma d'Euskadi i l'administrat pel govern foral de Navarra).
Opinió · Política
Ací parlem valencià
Carme Forcadell
Vicepresidenta de la Plataforma pel Dret de Decidir
Amb aquesta frase el Partit Popular del País Valencià ha reivindicat, durant la campanya electoral, que català i valencià són dues llengües diferents. De res ha servit que el Govern de Camps hagi perdut els dos darrers recursos, interposats al Tribunal Suprem, per no reconèixer la validesa dels títols de Filologia Catalana per acreditar els coneixements de valencià, en les oposicions de professors i mestres.
 · Puigcercós, després d'encadenar dues derrotes electorals, ha assumit que el futur d'ERC passa per noves cares i noves idees
Puigcercós, després d'encadenar dues derrotes electorals, ha assumit que el futur d'ERC passa per noves cares i noves idees
Notícia · Política catalana
Puigcercós anuncia la dimissió en ple de la direcció d'ERC
Romandrà de manera interina fins que la formació esculli el 17 de setembre el nou president i l'1 d'octubre iniciï una nova etapa a partir del Congrés extraordinari. El president d'Esquerra assumeix així els "pèssims" resultats, especialment pronunciats a les capitals de demarcació i a les grans ciutats.
 ·
Notícia · Política
Confirmades les enquestes més blaves: el PP inunda el País Valencià i les Illes
El candidat del PP i actual president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, ha revalidat la majoria absoluta al País Valencià, mentre que José Ramon Bauzá, líder del PP a les Illes, ha assolit 35 escons, 5 per sobre de la majoria absoluta.
 ·
Notícia · Política
La CUP creix espectacularment i es multiplica per cinc
La formació municipalista passa de 20 a 101 regidors en quatre anys i irromp en consistoris capitals com Girona o Mataró.
 ·
Crònica · Esport i Ciutadania
Lliçons de favoritisme
El barcelonisme viu els dies previs a la final de Wembley contrariat amb el rol de gran favorit davant el Manchester United. El vestidor, en canvi, viu més tranquil en aquest paper.
 ·
Notícia
Bressolada 2011 amb coratge: la festa de les escoles catalanes
La festa de les escoles laiques en català es presenta més reivindicativa que mai. La Bressolada d'enguany, la trobada de les escoles de la Catalunya Nord, serà una celebració 'amb coratge' que aquest any comptarà amb un cartell d'excepció: concert d'Obrint Pas.
 ·
Recull de premsa · Política
S. Cardús: "De l'agitació populista només en trauran avantatge els partits conservadors"
El sociòleg Salvador Cardús ha alertat que, tot i que serà "una anècdota", cal que es prengui nota "seriosa" de l'acampada d'aquests deu dies, perquè "apunta en una direcció gravíssima".
 ·
L'acudit
Per Puyal
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí