Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de de setembre del 2010 | 14:47
Recull de premsa · Comunicació

J. Clotet: "La televisió privada en català no se'n surt per culpa de la precarietat i d'un pèssim sistema de llicències"

Barcelona · El periodista i historiador Jaume Clotet ha subratllat la incapacitat dels operadors privats de televisió de Catalunya "de crear una oferta nacional, sòlida i de qualitat que s'hagi traduït en una audiència rellevant" a un article a El Punt. "Lamentablement, tot indica que els operadors privats de televisió en català no se'n surten. Tampoc se n'han sortit les televisions públiques regionals, com BTV, que per manca de recursos han defugit la competència amb TV3 en el seu espai territorial" ha indicat Clotet.

Aquest diagnòstic ha conduit l'autor de l'article ha qüestionar-se quina ha de ser la solució més adient: "Què cal, doncs? Seria convenient que es desenvolupés un o més pols televisius alternatius als mitjans de la CCMA, ja siguin privats o públics (en aquest cas, lògicament, aliens a la Generalitat). No interessa tant la propietat com la voluntat de fer-se un espai dins el mapa televisiu català". L'autor de l'article Un mapa televisiu normal ha sentenciat que "si normalitzem la televisió, ja quasi ens haurem normalitzat del tot en matèria de comunicació", i ha indicat que l'horitzó d'aquesta necessitat rau en el fet d'aconseguir un "espai comunicatiu normalitzat" en el qual l'oferta d'informació, cultura, oci i entreteniment "s'adapti a la demanda". "En un espai normal -ha continuat Jaume Clotet- hi ha competència entre mitjans i un ventall raonable d'opcions per triar. També és aquell en el qual els creadors s'hi poden desenvolupar professionalment i no han de migrar a espais comunicatius d'altres cultures".

Tot i que Clotet ha considerat la ràdio i la premsa catalanes com uns mercats amb un grau de desenvolupament més o menys destacat al país, pel que fa a la televisió l'autor de l'article ha dit que "TV3 ha construït una televisió nacional, popular i de qualitat" i alhora "ha creat un model, un star system autòcton, una indústria paral·lela i una manera catalana de veure el món" però que amb aquesta "no n'hi ha prou" perquè TV3 "no normalitza [per si mateixa] el mapa televisiu en català" :"Al principi ens pensàvem que amb una televisió catalana omplíem el buit. Era una visió perversa. El nom triat per al canal evidencia aquesta anormalitat. Li van posar el número 3 perquè es donava per fet que era una televisió complementària dels altres dos canals existents prèviament. Arran d'aquella decisió, milions de ciutadans sintonitzen TV3 en el tercer canal del seu comandament. No és una anècdota. Al País Basc van triar ETB1 i ETB2".

Finalment, Clotet ha lamentat que amb la televisió de les Illes Balears es caigui en el mateix inconvenient: "Per desgràcia, la nostra tribu ensopega dues vegades amb la mateixa pedra: els mallorquins han batejat la seva televisió amb el nom d'IB3, podent-se dir perfectament IB1. L'eclosió de canals privats en espanyol ha empitjorat aquesta situació i ha demostrat que només som a mig camí".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat