Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 5 de de juny del 2015 | 19:02
Recull de premsa

Culla: "El PSC ja no és, com fa quinze anys, el partit més semblant a la Catalunya real"

"Allà on el PSC va destacar gràcies a un perfil marcadament catalanista, l'enfonsament és espectacular".

Sobre el PSC i el passat 24M, Joan B. Culla, historiador i professor universitari, ha recordat que en llocs on domina la cultura PSOE (l'Hospitalet, Tarragona, Santa Coloma, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Rubí, Sant Adrià, etcètera) "el PSC aguanta —generalment a la baixa— de la mateixa manera que el conjunt del socialisme espanyol".

"En canvi, allà on el PSC va destacar —ha continuat— gràcies a un perfil marcadament catalanista, l'enfonsament és espectacular. Si el quantifiquem posant després del nom del municipi les xifres de regidors socialistes obtinguts el 2007, el 2011 i el 2015, els guarismes són els següents: Lleida, 15-15-8; Reus, 10-8-4; Girona, 10-7-4; Igualada, 10-5-3; Vic, 4-2-1; Berga, 6-4-1; Vilafranca del Penedès, 8-6-4; Sitges, 10-7-3; Vilanova i la Geltrú, 10-8-5; Manresa, 8-4-3; Olot, 9-6-3".

A l'article Metamorfosi Culla hi ha dit que encara que la casuística municipal "és infinita, no sembla gaire aventurat relacionar aquest declivi amb la castració de l'Estatut a les mans del Constitucional davant la indiferència o el desdeny del PSOE, i després amb la tàctica fugissera de la cúpula de Nicaragua davant el procés sobiranista".

"Les xifres anotades --ha argumentat-- més amunt i altres de semblants són el reflex a escala local dels milers de militants i quadres que han abandonat el PSC per desplaçar-se, a bord del Moviment Catalunya, de Nova Esquerra Catalana, i després del Moviment d'Esquerres, d'Avancem, etcètera, cap a l'independentisme."

Finalment, l'autor de l'article ha dit que amb 530.909 vots (el 17,06 % dels emesos) i 1.278 regidors, el Partit dels Socialistes "segueix sent la segona opció més votada a Catalunya, i la tercera en nombre de regidors electes" però ha conclòs que el PSC "ja no és, com fa quinze anys, el partit més semblant a la Catalunya real. L'un i l'altra han canviat molt".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat