Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de febrer del 2013 | 17:25
Recull de premsa

Culla: "El tumor del franquisme, no extirpat a temps, ha fet metàstasi"

"És insòlit que, 35 anys després de l'entrada en vigor de la tan invocada Carta Magna, existeixi en un país de l'Europa democràtica una fundació consagrada a exaltar el dictador que va mantenir subjugats els espanyols durant gairebé quatre dècades".

L'historiador Joan B. Culla ha recordat a un article publicat a El País que la Fundació Nacional Francisco Franco "segueix custodiant els 30.000 documents originals de l'Arxiu del dictador" uns documents que "en qualsevol país decent, serien de titularitat pública".

Culla ha denunciat que amb aquest pretext, la fundació "ha rebut al llarg de les últimes dècades subvencions generoses" motiu pel qual Culla ha assegurat que la degeneració de l'actual sistema polític "no és només dinerària, sinó també moral". "La segona restauració espanyola arrossega ─ha continuat─ els efectes de certs pecats originals, entre ells una pèssima assumpció del seu passat històric immediat".

L'autor de l'article ha llençat qüestions al lector: "¿Imaginen vostès una Adolf-Hitler-Stiftung que, a Alemanya, propagués les bondats del Tercer Reich? O una Fondazione Benito Mussolini que recordés als Italians les grans obres públiques executades sota el Duce?". Culla ha conclòs que no ens hem d'extranyar si veiem com el Diccionari Biogràfic Espanyol de la Reial Acadèmia de la Història "sigui tan benevolent amb Franco i tan indulgent amb els franquistes" perquè "el tumor del franquisme, no extirpat a temps, ha fet metàstasi".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat