Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de d'octubre del 2014 | 20:34
Recull de premsa

Culla: "La proclamació de la república catalana va ser un greu error però la desmesurada reacció del poder central no va ser menys"

"El Govern de Rajoy, ¿coneix també aquesta part de la història?"

L'historiador Joan B. Culla, ha dit a un article que a Catalunya "els usuaris més il·lustrats del espantall del Sis d'Octubre citen sovint com a font d'autoritat el dietari d'Amadeu Hurtado, publicat el 2008 sota el títol de Abans del sis d'octubre".

L'autor de l'article A propòsit del Sis d'Octubre ha dit que si els esdeveniments del Sis d'Octubre "han alliçonar, que sigui a tots; si els errors de llavors s'han d'evitar, llavors subratllem-los sense excepció, inclosos els de l'Estat espanyol". "El primer, la grollera manipulació del que ha passat a Barcelona per part de la dreta centralista: aquesta manifestació del matí del 7 d'octubre a la Puerta del Sol sota el lema "Visca la unitat d'Espanya!", Casualment encapçalada pel jove diputat José Antonio Primer de Rivera i rebuda fins i tot pel president Lerroux" ha dit. 

"El segon, la desmesura i el caràcter venjatiu de la repressió a Catalunya: milers de detinguts; suspensió de les llibertats democràtiques per temps indefinit; condemna màxima (30 anys) a Companys i els seus consellers, tractats després com a criminals comuns i humiliats deliberadament; transformació del Parlament de Catalunya en caserna de la Legió" ha subratllat.

Culla ha dit que aquests errors del poder espanyol "van tenir un colossal efecte bumerang" perquè ERC en particular i les esquerres catalanes en general, que en 1933-1934 es trobaven al mal borràs "es van veure galvanitzades per la persecució fins a sumar, al febrer de 1936, el 59% dels vots". "Si, el 7 d'octubre de 1934, la gran majoria dels catalans consideraven a Companys un carallot, un irresponsable, al llarg dels 16 mesos següents veure el seu president democràtic a la presó, vestit de presidiari i rapat al zero mentre la cabra de la Legió pasturava al Parlament, va transformar l'carallot en heroi i màrtir, absolviéndolo de totes les seves equivocacions. El Govern de Rajoy, ¿coneix també aquesta part de la història?" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat