Barcelona ·
L'historiador Joan B. Culla ha assegurat a una entrevista al suplement TV manía que la televisió pública "hauria de diferenciar-se de la resta pels seus continguts culturals" i ha indicat que la tendència actual a la petita pantalla és la "teleporqueria".
Culla ha dit, però, que poden existir programes televisius "fantàstics" de literatura, així com "debats culturals" perquè "la gent s'acostuma a allò que li ofereixen": "Si s'oferta bugaderia, la gent s'hi acostuma. s la síndrome del pati de veïns, la tendència a voler descobrir secrets dels veïns". "Penso -ha continuat Joan B. Culla- que hi hauria un públic més ampli que seguiria programes culturals si aquests s'emetéssin en una franja horària millor, si els programéssin més cadenes en comptes de ser fets aïllats i si fóssin objecte de certa promoció".
En aquest sentit, l'entrevistat ha puntualitzat que el problema "rau en la oferta, més que en la demanda" i ha advertit, en referència al programa Segle XX que s'emet els dissabtes a Canal 33 i que ell mateix dirigeix i presenta, que els programes d'història que s'emeten a la televisió tenen "una connexió claríssima amb l'actualitat": "El primer documental que vam emetre, Promeses i traïcions, tractava sobre la contradictòria diplomàcia de Londres a la Primera Guerra Mundial, arrel del conflicte del Pròxim Orient. Als meus alumnes d'història sempre els dic que el coneixement de la història contemporània és un element instrumental per al seu treball".