Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 24 de d'octubre del 2011 | 17:04
Recull de premsa · Euskal Herria

Juan José Ibarretxe: "La pau és més irreversible que ahir; està més consolidada que ahir"

Això és el que afirma l'exlehendakari, Juan José Ibarretxe, en un article publicat a Deia, en el qual analitza el nou cicle polític que s'obre a Euskadi després de l'últim comunicat d'ETA.

Juan José Ibarretxe

Un procés que Ibarretxe veu amb optimisme: "el meu missatge és de serè optimisme". L'exlehendakari apel·la a la generositat de totes les parts perquè la pau esdevingui definitiva i irreversible, celebra la conferència internacional d'experts celebrada a Euskadi i dóna la benvinguda a Batasuna a la "política real". Ibarretxe n'extreu set conclusions, que són les següents.

La primera conclusió és que "el mètode [la conferència de pau] que ofereix més avantatges que inconvenients per a tots és un bon mètode per resoldre conflictes". La segona conclusió és que tot el que "durant molts anys hem demanat als dirigents de l'esquerra abertzale que fessin o diguessin –encara que amb retard, això sí!- han començat a fer-ho i a dir-ho". Ibarretxe subratlla que "encara queda molta feina per fer, però el més important és que les llavors sembrades han començat a florir".

La societat basca no pot mantenir-se al marge del camí, que no ha de ser llarg ni difícil si se li dóna l'oportunitat d'expressar-se democràticament"

La tercera conclusió és que "tots feia temps que ens esperàvem per aquesta pau i han estat únicament i exclusivament ETA i una part de l'esquerra abertzale les que mai ni ho han estat. Ara ho està. I veurem com ETA diu adéu. Aquesta és la tercera conclusió, i és una bona notícia". La quarta, és que "hi ha una oportunitat de fer les coses de manera diferent. Cal fer el camí de la reconciliació. Reconciliació, aquesta és la quarta conclusió, que no és amnèsia sobre el passat sinó lectura crítica sobre ell. Reconciliació perquè sense ella la pau serà només una treva".

La cinquena conclusió és que "la societat basca no pot ni ha de mantenir-se al marge del camí que ens queda per transitar, que no té per què ser excessivament 'llarg i difícil [...] si es dóna oportunitat als ciutadans i ciutadanes basques d'expressar-se democràticament i si es respecta la seva decisió". I això, diu Ibarretxe, "tot i haver estat negat en el passat recent amb gran supèrbia política per part de l'Estat, no ha de ser cap manera una cosa complicada de dur a terme perquè són qüestions que es fonamenten en l'essència de la democràcia: el principi democràtic".

O m'equivoco molt o veurem en mesos no gaire llunyans canvis de discurs dins del PP"

La sisena conclusió és que "o m'equivoco molt o veurem en mesos no gaire llunyans canvis de discurs [dins del PP] i postures inconcebibles fins fa només poques setmanes". I la setena és que "els que fa molt temps que treballem per eradicar la violència i arribar a acords polítics per resoldre el conflicte basc no he de confondre generositat amb ingenuïtat. Seria desitjable que ningú pretengués obtenir un rèdit polític de la pau. Però aquest fet és tan bondadós com ingenu".

Finalment, envia un missatge a Batasuna: "benvinguts al club, i a tots, benvinguts siguin aquests problemes i tots aquests interrogants perquè es produiran en una societat basca en pau, que busca trobar, per decisió pròpia, el seu lloc en aquest món globalitzat ple de problemes, però en el qual hi ha cua per entrar i del qual ningú no vol sortir".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat