Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de juliol del 2008 | 18:30
Recull de premsa · Internacional

Olabarria (PNV): "Els estatuts Català i Andalús estableixen la possibilitat de convocar consultes"


Emilio Olabarria, diputat del PNV i vocal del Consell General del Poder Judicial, explica en una entrevista al diari DEIA que "Si el Constitucional és coherent amb la seva jurisprudència haurà de inadmetre el recurs contra la consulta basca", perquè, entre d'altres motius, "hi ha dos estatuts d'última generació, Andalusia i Catalunya, que estableixen com a títol competencial d'aquestes comunitats la possibilitat de convocar consultes" i "si, com amb tanta èmfasi diuen, la declara illegal, ja veurem què succeeix amb el dos estatuts, no sé si estan veient els efectes indirectes".
El diputat també explica que "sorprèn la belligerància per consultar a ciutadania, un exercici democràtic i que no es pot impedir, o fins i tot criminalitzar simbòlicament, invocant valors democràtics", i afegeix: "El que és absolutament rebutjable és que es pugui discutir amb ETA el futur polític d'Euskadi i no es pugui discutir una proposta aprovada en el Parlament basc, amb els requeriments formals i convalidada per l'opinió majoritària de la ciutadania basca".  "La consulta és en l'ordenament jurídic espanyol segons la interpretació que en fa el Tribunal Constitucional i hi està també perquè l'Estat espanyol és part contractant del Conveni Europeu dels Drets Humans de 1999, desenvolupat jurisprudencialment amb el tribunal Europeu de Drets Humans en diferents sentències en les quals ha proclamat que no només es poden establir consultes, sinó que fins i tot poden ser consultes amb efectes vinculants", desenvolupa el jurista.

A més, destaca Olabarria, "referèndums o consultes que fan referència a l'organització territorial d'un Estat fetes des d'entitats subestatals, només a Europa des de 1995, se n'han fet més de 155, algunes tan rellevants com les dels acords de Stormont o la cosoberania de Gibraltar".

I malgrat tot, diu: "Vull creure en la congruència del Tribunal Constitucional i en la seva coherència amb la seva pròpia jurisprudència en aquesta matèria, que li duria a inadmetre a tràmit un recurs contra aquesta llei, perquè té dues sentències, crec del 2003, en les quals clarament es considera que és el principi democràtic".

Respecte la proposta de EA de celebrar la consulta encara que el Constitucional decideixi prohibir-le, Olabarria creu que "mecanismes antisistema no formen part del nostre patrimoni cultural. A més, aquest debat en l'àmbit de l'opinió ciutadana s'ha de guanyar des de l'empatia i, sobretot, des de la pedagogia. Es tracta d'explicar què s'ha aprovat, que és democràtic, tant que no contradiu ni tan sols la jurisprudència del Tribunal Constitucional".

Finalment, davant les crítiques de EHAK, el diputat destaca que: "El debat va ser un debat d'alçada, jo he estat parlamentari basc i no n'he vist gaires de debats de l'alçada d'aquest".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat