Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de novembre del 2016 | 11:49
Recull de premsa · Internacional

Mas-Colell: "L'elecció de Trump per part del poble americà posa a prova la fe en la democràcia"

En un article a l'Ara Andreu Mas-Colell titulat "Un perillós experiment real" ens explica els efectes que pot arribar a tenir la victòria de Donald Trump i ho fa a través d'unes reflexions fetes al respecte dies abans de les eleccions signades per vint premis Nobel d'Economia.

Així, ens relata que "Els Nobel diuen, en primer lloc, que Trump no té experiència de servei públic i que la seva agenda econòmica és incoherent. I enumeren, com a mostres d'aquesta incoherència, propostes que qualifiquen de gran imprudència política: "Les amenaces de guerres comercials amb alguns dels socis comercials principals del Estats Units" (sens dubte al·ludeixen, entre d'altres, a la Xina), "Els plans de deportar milions d'immigrants", "Els milers de milions de dòlars de rebaixes d'impostos sense finançament alternatiu" o "El suggeriment que els Estats Units podrien amenaçar de fer fallida a fi de provocar una renegociació amb els seus creditors, com si els bons del Tresor americà fossin bons porqueria". Assenyalen que cadascuna d'aquestes propostes podria amenaçar "els fonaments de la prosperitat americana i l'economia global". Per la meva banda: amén"

Per Mas-Colell "El desastre Trump en el terreny econòmic (hi ha molts altres terrenys en què l'impacte pot ser igual de desastrós o més; per exemple, en els temes de seguretat global) és que els sectors dels EUA que no han votat per Trump (predominen a prop dels dos oceans: el mar modera) i la resta del món ens haurem de passar quatre anys lluitant per evitar aquest desastre, amb una perspectiva d'èxit dubtosa. I si s'aconsegueix evitar no podrem estar satisfets perquè s'haurà estat fent el que mai s'hauria d'haver plantejat i no s'haurà fet el que ara tocava fer. Qui s'enrecordarà del canvi climàtic en els propers quatre anys? I Déu vulgui que no n'acabin sent vuit".

 

I conclou "L'elecció de Trump per part del poble americà posa a prova la fe en la democràcia. M'afanyo, doncs, a dir que continuo sent un creient del dictum segons el qual la democràcia és el pitjor de tots els sistemes llevat de tots els altres. Però no diria el mateix del mètode de primàries: un sistema que produeix aquests dos candidats (millor la Sra. Clinton, però amb moltes debilitats) ha de ser perfectible. No és evident que la designació per part d'alguns factòtums reunits en una habitació tancada hagués produït un resultat pitjor. Més a prop d'aquí, tant de bo l'elecció de Trump faci repensar als britànics si els convé allunyar-se d'Europa. Certament, tots som vulnerables (tots els ulls es giren ara cap a França), però dividits ho serem més".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat