"Només que haguessin llegit Candel, haguessin parlat amb algú de Súmate o haguessin tret el cap a la Via Catalana sabrien que la demanda de més democràcia i de més llibertat [...] no va de cognoms, ni d'identitats, ni d'orígens".
La filòloga i periodista Marina Llansana ha recordat a un article que la FAES va fer públicun informe titulat Qui viu a Catalunya? amb què analitza els cognoms més freqüents a les quatre demarcacions catalanes "per arribar a concloure que els cognoms dels catalans "no difereixen de manera apreciable dels més freqüents a la resta d'Espanya"".
"A partir de les dades de l'Instituto Nacional d'Estadística --ha explicat--, la FAES fa saber que a Catalunya els cognoms més habituals són García, Martínez, López, Sánchez, Rodríguez, Fernández, Pérez, González, Gómez i Ruiz. Molt bé, fantàstic. I què? L'únic que demostra és que ells no han entès res".
L'autora de l'article ha lamentat que la FAES "voldria que el que està passant a Catalunya fos una confrontació d'identitats, una batalla entre els Boix, els Vidal o els Serra contra els García, els Martínez i els López" i ha dit que només que haguessin "llegit Candel, haguessin parlat amb algú de Súmate o haguessin tret el cap una estona a la Via Catalana sabrien que la demanda de més democràcia i de més llibertat que hi ha a Catalunya no va de cognoms, ni d'identitats, ni d'orígens".
"Desconec quantes hores ha dedicat Miguel Ángel Quintanilla –director de l'àrea de publicacions de la FAES– a fer l'informe que, segons la seva pàgina web, està motivat pel "soroll de fons identitari i secessionista que enrareix la vida política". Però ja que acaba preguntant-se "en quina mesura aquestes freqüències [de cognoms] troben correspondència al Parlament de Catalunya", hauria estat bé que el Quintanilla es llegís la llista completa dels 135 diputats i diputades" ha sentenciat.
Llansana ha conclòs que si Quintanilla hagués llegit la llista de diputats "segurament hauria quedat tranquil en comprovar que, no només hi ha nombrosos García, Sánchez i Martínez entre els nostres electes, sinó que a més tenim un David Fernández i Ramos, líder, per cert, d'un dels partits independentistes".