Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de de novembre del 2014 | 20:52
Recull de premsa

Paluzie: "Una DUI implica agafar el control de totes les institucions públiques de l'Estat a Catalunya"

"Seria convenient tenir les eines informàtiques i el personal preparat, però és determinant tenir l'autoritat política necessària per fer que totes les empreses, institucions i ciutadans del país ingressin el seus impostos i cotitzacions socials al nou estat".

Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha explicat a un article que la via lenta per assolir la independència "seria aquella que preveu una declaració d'independència que no té efectes immediats i que obre un procés de negociació amb l'Estat, amb instàncies internacionals, i la construcció de les anomenades estructures d'estat, sobretot la hisenda pròpia, amb caràcter previ a la proclamació definitiva".

"La ràpida no distingeix entre declaració i proclamació --ha continuat explicant--, sinó que la declaració implica fer efectiva la independència amb decrets o lleis immediats que suposin el control de la hisenda, territori i infraestructures energètiques. És important destacar que els qualificatius lenta oràpida no fa referència a quan es faria aquest procés, sinó a la durada".
A l'article Quina DUI? Paluzie ha defensat que la via lenta, "que probablement seria l'adequada si l'Estat espanyol fos equiparable en qualitat democràtica al britànic, no és apropiada" en el cas català perquè "el Parlament faria una declaració d'independència i aquesta seria recorreguda i suspesa, com ja ho va ser la declaració de sobirania": "A partir d'aquí actuaria tot l'aparell judicial de l'Estat i aturaria totes aquelles accions que emanessin d'aquesta declaració, com intentar recaptar impostos. L'acció jurídica seria més ràpida, contundent i forta que la que està seguint ara la fiscalia de l'Estat per sancionar els fets del 9-N".

Finalment, l'autora de l'article ha alertat que cal que siguem conscients que la via d'una declaració unilateral d'independència que es fa efectiva amb caràcter immediat "implica un grau de força política, cohesió, autoritat i determinació del govern enormes" perquè implica "agafar el control de totes les institucions públiques de l'Estat a Catalunya, començant per la Justícia, l'AEAT i la Seguretat Social, i seguint per les centrals nuclears, els ferrocarrils, ports i aeroports".

"No es tracta de tenir estructures d'estat prèvies, tenim les que tenim, que són escasses malauradament, sinó d'utilitzar les que tenim (un Parlament i un govern democràtics, una policia pròpia i un cos de funcionaris) per agafar el control de les que estan en mans de l'Estat. Al darrere només tindrem la legitimitat democràtica que ens doni una majoria clara a les urnes" ha sentenciat.

Per aixo Paluzie ha conclòs que seria convenient tenir les eines informàtiques i el personal preparat "però és determinant tenir l'autoritat política necessària per fer que totes les empreses, institucions i ciutadans del país ingressin el seus impostos i cotitzacions socials al nou estat que neix, sabedors que no fer-ho implicarà sancions, atès que la nova autoritat al territori ha canviat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat