Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de gener del 2017 | 13:37
Recull de premsa · Política catalana

Álvaro: "Autoeliminat Puigdemont de l'equació, l'únic dirigent institucional del procés amb bitllet a totes les destinacions és Junqueras"

En un article a la Vanguardia Francesc-Marc Álvaro afirma que "els dirigents dels partits independentistes estan convençuts que l'electorat els castigarà si no compleixen amb el compromís del referèndum i això condiciona cada pas".

Per a aquest, doncs, "autoeliminat Puigdemont de l'equació, l'únic dirigent institucional del procés amb bitllet a totes les destinacions és Junqueras; el que més tem el dirigent republicà i el seu entorn és una possible inhabilitació com a màxim organitzador del referèndum; la batalla per tirar endavant el referèndum inclou mobilitzacions populars pacifiques, amb una dimensió i una durada que ningú no concreta, però que tothom admet que serien diferents de les que s'han desenvolupat cada Diada des del 2012".

Així per a Àlvaro "el cicle ascendent d'ERC i el seu lideratge clar fa pensar als republicans que són els més ben situats, malgrat tot, davant les urnes; els convergents es divideixen entre els que tenen consciència de la necessitat de pensar amb els llums llargs (fet que inclou preparar-se per ser a l'oposició) i els que es perden en batusses internes; el nou partit dels comuns a Catalunya veu la seva oportunitat en un escenari on una eventual aturada del procés i l'ascens electoral d'ERC permetin una aliança governamental d'esquerres sobre la idea d'un independentisme que modifiqui els ritmes; la pressió judicial i punitiva de Madrid anirà creixent i és una incògnita saber quina reacció provocarà tot això al carrer i als fòrums internacionals".

I es pregunta Álvaro "La pregunta del milió apareix de manera natural: qui gestionaria l'autonomia després d'un hipotètic col·lapse del procés?" i al respecte afegeix "Aquí és on cal tenir en compte els previsibles relats inculpatoris i exculpatoris que els actors concernits emetin arribat el moment, una narrativa de postguerra que està impactant ja ara en els missatges oficials i oficiosos sobre fulls de ruta, pantalles superades i el procés en general. En aquest sentit, les gesticulacions més polaritzades sobre la negociació dels pressupostos no haurien de despistar-nos: qui fa exhibició de més silencis és qui està fent l'aposta determinant. "No fer res dona fruits" és un lema de Mariano Rajoy que ha trobat un bon imitador a Catalunya".

I conclou "El procés català continua sense un estat major identificable i cohesionat. Darrere les fotos efímeres de la unitat independentista, no és la confiança el que impera. Ara, com deia aquell, l'Estat espanyol sempre ajuda involuntàriament quan arriba l'hora".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat