Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de d'octubre del 2016 | 12:53
Recull de premsa · Política catalana

Bosch: "La independència no pot semblar cara"

En un article a l'Ara Núria Bosch afirma que la no aprovació dels pressupostos del 2017 seria "un gran fracàs que conduiria a noves eleccions" i que "Els pressupostos del 2017 han de ser els més clarament independentistes que s'hagin fet fins ara".

I afegeix que aquests "són els que han de portar al referèndum per a la independència i a la desconnexió de l'estat espanyol. Sense la seva aprovació és impossible seguir aquest full de ruta. Per tant, la CUP torna a estar en el punt de mira del govern. La coalició Junts pel Sí necessita els altres vots clarament independentistes del Parlament, els de la CUP, per tirar endavant els pressupostos" i que "Com és lògic, els cupaires posen condicions per donar el seu suport a la llei de pressupostos. Una és la d'incrementar els impostos als més rics. Es proposen mesures com l'augment del tipus de l'IRPF a les rendes més altes, eliminar o reduir el mínim exempt de l'impost de patrimoni i establir un impost sobre les grans fortunes".

 

En relació a aquesta possible pujada d'impostos ens diu Bosch que "Una idea que sempre resulta atractiva és incrementar els tipus marginals més elevats de l'IRPF, malgrat que al final només recaiguin sobre un percentatge molt reduït de contribuents. Això passa perquè les grans fortunes eviten tributar per aquest impost, i ho fan per l'impost de societats, que té un tipus molt més reduït que el de l'IRPF. Actualment l'impost de societats, regulat totalment per l'Estat, té un tipus del 25%, mentre que a Catalunya el tipus marginal més elevat de l'IRPF és del 48%. La majoria d'assessors fiscals afirmen que tipus marginals alts en l'IRPF provoquen la creació d'estructures societàries amb la finalitat de reduir el cost fiscal. A aquesta pràctica s'hi ha d'afegir la possible emigració fiscal que els tipus alts poden provocar cap a autonomies amb tipus més baixos, com ara Madrid. Catalunya ja té ara tipus alts, i el fet d'incrementar-los pot fer que se sobrepassi el llindar a partir del qual hi ha mobilitat fiscal".

I per tant  assegura que "El resultat és que les conseqüències d'aquests increments impositius poden ser força negatives, a més de tenir uns efectes recaptatoris baixos perquè el nombre de contribuents afectats no és alt. Per aquesta raó, quan es volen incrementar els ingressos via increments de l'IRPF només als més rics, al final si es vol que l'efecte recaptatori sigui rellevant, s'han d'apujar inevitablement els tipus de les rendes mitjanes, que no deixen de ser rendes salarials, i que són les que suporten realment el gravamen de l'impost. Si els ciutadans sabessin que aquest pot ser el final de la història, potser no n'hi hauria tants a favor d'apujar impostos".

Pel que fa a l'impost de patrimoni explica que "l'existent a Catalunya, té un mínim exempt de 500.000 euros i l'habitatge habitual n'està exempt fins a un valor de 300.000 euros. Si desapareix o es redueix aquest mínim exempt, el nombre de contribuents s'incrementarà substancialment, i l'impost recaurà sobre les classes mitjanes, en definitiva, classes treballadores. Persones que amb el seu treball i esforç han pogut reunir alguns estalvis o tenir, per exemple, una segona residència. En canvi, moltes grans fortunes tenen el patrimoni invertit en entitats empresarials, exemptes de pagar aquest impost. Per tant, una mesura que en principi sembla que sigui progressiva pot convertir l'impost en totalment regressiu".

Per tot això conclou Bosch que "el mandat que el govern de Catalunya té actualment, que no és altre que conduir el país cap a la independència, en cap moment pot semblar car ni pot semblar que tingui un cost molt elevat. I uns pressupostos que apugin la pressió fiscal poden comportar que alguns ciutadans facin aquesta interpretació, quan l'objectiu ha de ser eixamplar la base social pro independència i no pas reduir-la".

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat