Barcelona ·
L'Estat espanyol pot situar Catalunya davant un dilema: involució o independència. Aquesta és la tesi que sostenen seixanta-dos articulistes catalans davant la situació en la que es troba l'Estatut al TC. Els signants de l'article, titulat El dilema espanyol, adverteixen a institucions i partits catalans del següent: "Si no són capaços de trobar una sortida digna, la realitat obligarà els catalans a triar entre la involució i la secessió. I no cal dir que si aquest esdevé finalment el dilema només hi haurà una opció compatible amb la història i amb les aspiracions polítiques de la majoria de catalans actuals".
Han signat aquest article, entre d'altres, Joan B. Culla, Vicenç Villatoro, Ferran Requejo, Alfred Bosch, Vicent Sanchis, Marçal Sintes, Àngel Castiñeira, Xavier Roig, Ferran Sáez, Toni Aira, Salvador Giner, Joan Francesc Mira, Pilar Rahola, Alfons López Tena, Hèctor López Bofill, Ferran Mascarell i Patricia Gabancho. Els articulistes creuen que el país es troba en "una cruïlla històrica decisiva que pot segellar (o no) el fracàs d'Espanya com a projecte polític compartit i com una democràcia de qualitat capaç d'acomodar la seva diversitat nacional interna". Utilitzen com a exemple la immersió lingüística i alerten que si es lamina, Catalunya tornaria "a abans de 1979".
Creuen que amb l'anunciada sentència d'un Tribunal Constitucional "caducat, dividit, deslegitimat i internacionalment desprestigiat", és evident que "Espanya es troba a les portes d'un episodi d'estricta involució política i autonòmica, amb el perill que suposa la negació de les aspiracions de reconeixement i d'autogovern nacional dels catalans". Creuen que si aquestes aspiracions no caben a la Constitució, només hi ha dues sortides possibles: "O els catalans renuncien a les seves aspiracions o renuncien a la Constitució; l'evolució federal i plurinacional de l'Estat autonòmic està avui en perill mortal".
Els signants d'aquest article subratllen que "la situació actual és excepcional i demana gestos polítics excepcionals". Creuen que la responsabilitat és, en primer lloc, "de les institucions i dels partits polítics". I consideren que "els pactes han de ser respectats, especialment quan tenen, a més a més, la legitimitat democràtica dels ciutadans". s per tot això que finalitzen l'article advertint que "si les institucions i els partits polítics no són capaços de trobar una sortida digna a la situació actual, la realitat obligarà els catalans a triar entre la involució i la secessió".