Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de febrer del 2011 | 16:45
Recull de premsa · Política

J. Pujol: "Després de congratular-me pel fracàs del 23-F vaig afegir: 'Aquesta trencadissa ens la faran pagar als catalans'"

Barcelona · L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha explicat de manera extensa la jornada 23-F de la qual avui mateix se'n celebren els 30 anys. Pujol, que ha recomanat fervorosament el llibre Anatomía de un instante, de Javier Cercas, per tal d'entendre les interioritats del 23-F, ha indicat que, curiosament, "resulta estrany" que en el llibre "no se'n parli gens" del tema autonòmic, cosa per la qual ha assegurat que és "la pura evidència que des de feia un cert temps ja s'havia engegat l'operació de frenada i, fins i tot d'involució del procés autonòmic".

A l'article L'esperit del 23-F Pujol ha dit que ell mateix "en tant que president de la Generalitat n'havia estat advertit per l'aleshores ministre de l'Interior, Rodolfo Martín Villa" d'aquesta involució autonomica, tot i que "no calia ser cap àguila ni rebre advertències d'alt nivell per notar el clima regressiu que s'anava instal·lant": "O per dir el que ja vaig declarar l'endemà mateix del 23F. Després de congratular-me pel fracàs del cop d'Estat vaig afegir: Però em temo que aquesta trencadissa ens la faran pagar a nosaltres, els catalans. I efectivament, poques hores després el vaticini es confirmava".

Jordi Pujol ha denunciat que "per parlar de la greu situació que s'havia creat el rei va convocar els partits polítics, d'Aliança Popular al Partit Comunista, però en va excloure els partits catalans i els bascos" tot i que CiU fós "l'únic partit de tot l'Estat que ja havia anunciat, i ho va complir, que votaria a favor del govern de Calvo-Sotelo, al qual no havia donat suport a la primera votació del dia 21, precisament per la seva orientació poc autonomista". L'autor de l'article ha indicat, però, que aquest era tant sols "un primer senyal": "El segon fou molt més contundent. Va ser la Loapa". Pujol ha dit que aquesta llei "de fer marxa enrere" en el tema autonòmic, amb una "repercussió especialment forta per a Catalunya, que és qui estava desenvolupant a fons el procés autonòmic" representava un "escapçament molt fort de l'autonomia en general, i sobretot de la de Catalunya" que en bona part "es va evitar gràcies a la reacció de la Generalitat i de CiU. I al fet que el Tribunal Constitucional d'aleshores no era com el d'ara. Tenia més independència".

Pujol ha assegurat que degut a aquella sentència "l'ofensiva antiautonomista es va frenar" i la "fixació malaltissa en Catalunya generalitzada a Espanya es va esmorteir" tot i que "no varen desaparèixer del tot": "Va semblar que hi podria haver un treball positiu en el marc de la democràcia espanyola. Però al cap de vint o vint-i-cinc anys han reaparegut amb força les velles pulsions". s en aquest sentit que Pujol ha afirmat que la commemoració de l'aniversari del 23-F d'enguany té "un regust particular, i no bo" perquè "com a mínim un dels components del conjunt d'idees, pors, projectes, ressentiments que varen constituir [...] l'embolcall del 23-F, ha reaparegut". Aquest resorgiment de la erosió de l'autonomisme "i especialment de l'hostilitat contra Catalunya" és l'aspecte que encara fa perdurar, a dia d'avui, "el mal esperit del 23-F": "Fa trenta anys Catalunya, amb el seu govern al davant, hi va plantar cara. I ho va fer tot i l'evident marginació [...]. Un nou 23-F avui ja no és possible, però una acció d'erosió i d'arraconament de Catalunya sí que ho és. De fet ja està engegada. L'esperit del 23-F ha rebrotat".

Pujol ha conclòs que "la commemoració d'enguany no es pot limitar al relat" del que va passar sinó que "cal analitzar tota la complexitat del fet -dels seus objectius, de les complicitats totals o parcials, i públiques o soterrades, de les raons fondes de tot plegat" i veure "com ara alguna cosa de tot això ha reaparegut": "Novament Catalunya ha de reaccionar. Amb el govern al davant i amb el suport popular. Com aleshores".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat