Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de juliol del 2010 | 16:07
Recull de premsa · Política

Joan R. Resina: "Quan el poble es manifesta amb força, cal entendre que legisla"

Barcelona · Joan Ramon Resina, catedràtic de la Univeritat d'Stanford, ha assenyalat que el moment polític actual a Catalunya demana "obrir un procés constituent" després de la multitudinària manifestació del passat 10 de juliol a la capital catalana.

Resina assegura a l'article La Capçalera del diari AVUI que aquest procés polític ha d'assolir l'objectiu que el poble de Catalunya ha demanat: "Catalunya s'atorga el dret de regir-se ella mateixa". Segons l'autor de l'article, aquest "fou sense cap mena de dubte el sentit majoritari de la manifestació", i s'hauria d'obviar l'"encarcarament dels polítics aferrant-se a fórmules atrabiliàries" i "els interessos i vergonyes de cada partit": "Una cosa és indiscutible: quan un poble es manifesta amb la força amb què ho féu el català el passat dia 10, cal entendre que legisla".

Joan Ramon Resina ha indicat que després de la mutilació estatutària del TC, Catalunya "ara ho sabem del cert, no cap a la Constitució espanyola". "Davant la brutalitat d'aquesta evidència -ha continuat l'autor de l'article-, o s'està a favor d'una legalitat desemmascarada, o s'està per la legitimitat que emana del carrer". "Què hi feia, doncs, Montilla a la manifestació?" s'ha preguntat el catedràtic, que ha reiterat que en una democràcia funcional, "el govern no surt al carrer per un fracàs de gestió que al capdavall li és atribuïble".

Resina ha subratllat que la societat catalana cal que superi "aquesta òptica" i condemni l'Estat: "El 10-J la gent va manifestar-se contra les institucions: el Tribunal Constitucional, una Constitució dissenyada per ofegar Catalunya i esdevinguda l'última ratio de la intolerància espanyola. Però també es manifestà contra uns partits que han perdut el sentit de la realitat i carreguen la seva retòrica amb evasives".

Seguint amb aquest fil argumental, Resina ha indicat que el 10-J "ha abocat el PSC a prendre una decisió improrrogable: [...] o es referma en l'espanyolisme estratègic del PSOE i enfonsa el país en una espiral identitària, o bé -l'opció més assenyada i de més recorregut- es desfà de la cotilla espanyola [...] en un procés d'emancipació democràtica que ja ha començat [a Catalunya]". L'autor de l'article ha criticat que al PSC "no és que el sobiranisme els vingui ample, és que ni l'autonomisme els arriba al puny quan pretenen estirar una mica més el braç que la màniga" i ha sentenciat, en aquest aspecte que Montilla ha estat "incapaç de referendar el seu propi discurs en la pretesa resposta a l'escomesa del Tribunal Constitucional".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat